Kraanwater in het buitenland: zo word je er niet ziek van

Iedereen die wel eens in het buitenland komt, zal het beeld herkennen: het boodschappenkarretje dat voor minstens de helft in beslag wordt genomen door flessen bronwater. Toch is niet zo dat het kraanwater over de grens per definitie buikloop en andere ellende veroorzaakt. We zochten uit hoe het zit en waar je op moet letten.

Reis je naar het buitenland, dan is het raadzaam van tevoren of ter plaatse even te checken of het kraanwater drinkbaar is. Is dat niet het geval, gebruik dan ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen of contactlenzen schoonmaken liever flessenwater of gekookt water. Pas in deze gebieden ook op voor ijsblokjes, fruit, rauwe groente en salades. IJsklontjes worden meestal gemaakt van kraanwater en groenten en fruit worden vaak met kraanwater gewassen. Kook je zelf, doe dat dan met flessenwater of in van tevoren goed gekookt kraanwater. En koop je bij een straatverkoper een fles water, controleer dan wel de verzegeling van de dop. Het komt namelijk voor dat straatverkopers lege waterflessen vullen met leidingwater en deze dan te koop aanbieden als flessenwater.

Koken, filteren en zuiveringstabletten

Ben je ergens waar je het kraanwater niet kunt drinken en is er ook geen flessenwater voorhanden, dan moet je kraanwater koken. Zorg er dan wel voor dat je het water drie minuten goed doorkookt, zodat alle mogelijke bacteriën, parasieten en virussen echt dood zijn. Een andere mogelijkheid om water te zuiveren is het gebruik van zuiveringstabletten of een geavanceerd waterfilter – ga hiervoor naar de betere buitensportwinkel en laat je goed adviseren. Zuiveringstabletten zijn overigens ook te koop bij de apotheek. Ga je zuiveringstabletten gebruiken, let er dan wel op dat Cryptosporidium (een parasiet die diarree kan veroorzaken) en andere Coccidiosis-parasieten (bijvoorbeeld Cyclospora en Toxoplasma) waarschijnlijk niet worden gedood door zuiveringstabletten. Verder zijn zuiveringstabletten met jodium niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met schildklierproblemen of een overgevoeligheid voor jodium.

Helderheid zegt niets

Dat je in het ene land wel kraanwater kunt drinken en in het andere niet, heeft verschillende redenen. Zo kampen sommige landen met een slecht onderhouden leidingnetwerk waardoor bacteriën en andere ziekteveroorzakers meer kans hebben. Een andere reden kan de waterdruk zijn: als die te laag is, valt het water stil en dat biedt bacteriën, parasieten en virussen ook weer kans om te groeien.

En hoe zit het met het water uit dat kristalheldere beekje, dat is dan toch wel drinkbaar? Nee dus! Hoe schoon en helder water er ook uit kan zien, dat zegt helemaal niets over de zuiverheid ervan. Het is maar al te goed mogelijk dat er stroomopwaarts een riool rechtstreeks op dat kristalheldere beekje wordt geloosd. Drink dus nooit natuurlijk water, tenzij je het minimaal drie minuten goed hebt doorgekookt.

Bron(nen):

7 Comments

Door P .Pool (niet gecontroleerd) op vr, 23-6-2017 - 09:38

http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/73423/nieuwstrend_gif_in_het_dr...

Door lozingen van de chemische Teflonfabriek Chemours zou er gif in het drinkwater zitten op diverse plaatsen in Zuid Holland. De overheid wil daarom dat chemiebedrijf Chemours stopt met het dumpen van dat gif in rivier de Merwede.

Chemours loost het gif in rivier de Merwede waarna het in het oppervlaktewater terecht komt. Uit stukken, die in handen zijn van het Algemeen Dagblad, bijkt dat de chemische stof al op diverse plaatsen ín het leidingwater is aangetroffen. En daar maken veel mensen zich vandaag zorgen over.
Dus zo puur en zuiver is het water in dit Land niet :(

Door Roy (niet gecontroleerd) op vr, 9-6-2017 - 17:09

Ik ben verbaasd hier over de reactie over het Nederlandse kraanwater. Het Nederlandse kraanwater behoort tot een van de schoonste waters ter wereld. De eisen aan kraanwater in Nederland zijn strenger dan voor bronwater, zoals bijvoorbeeld ar le Duc. Dus Nederlands kraanwater mag minder onzuiverheden bevatten dan bronwater. Een ander aspect is dat er onderzoeken zijn die wijzen op een mogelijk risico van het gebruik van plastic en vloeistoffen. Dus water uit pakken of uit PET flessen. Dit vind ik een veel meer zorgwekkende constatering

Door RW (niet gecontroleerd) op do, 8-6-2017 - 23:02

Voor degenen die over MMS beginnen, niet alles geloven wat je op internet kan lezen. Het basisbestanddeel is het giftige Natriumchloriet:

Door René Hendrickx (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 22:29

Je hoeft geen duur waterfilter te kopen of ongezonde tabletten te gebruiken. In de betere buitensportzaken koop je voor een gering bedrag ook staafjes die zeer veel glazen water ontsmetten.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 21:29

Kraanwater in andere landen niet goed !!?? Je wilt toch ook geen kraanwater meer in Nederland drinken, zeker niet in de buurt waar Dupont heeft gestaan !!! Zelf alleen maar pakken Bar Le Duc voor thee koffie en om eten in te koken. Verder zeer opmerkzaam over E-nummers in ons voedsel !! Er komt veel te veel kanker voor en maar vragen hoe dit zo kan komen !! Fabrikanten werken alleen voor eigen gewin !!

Door dixey0 (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 17:54

Ik heb met stomme verbazing het bericht gelezen en naar de video's zitten kijken over MMS. Schandalig dat dit stil gehouden wordt en zodoende nog dagelijks aan zoveel mensen het leven kost. Wat valt dit ook tegen van een orgaan zoals het Rode Kruis dat zij hieraan hun medewerking verlenen door het in de doofpot te stoppen. Dit kan toch niet zomaar!!! Ik hoop dat velen de moeite nemen om ook via google: MMS, middel tegen malaria in de typen en zelf te oordelen.

Door fpo (niet gecontroleerd) op wo, 13-7-2016 - 14:45

Mocht je toch ziek geworden zijn van (kraan)water en buikloop hebben opgelopen, dan is een oplossing van MMS (zie internet en bestellen ook via internet) de beste oplossing om van alle ziekteverwekkers af te komen. Het Rode Kruis heeft destijds dit middel getest in Afrika bij mensen die malaria hadden, waarvan enkelen nog maar kort te leven hadden. Binnen 24 uur (!!!) waren de symptomen bestreden en knapten de mensen ervan op. Niemand uitgezonderd!!! Na deze test hebben ze de video weer van internet gehaald, omdat Big Pharma daar niet aan kan verdienen (te goedkoop) en dus de druk heeft opgevoerd om het filmpje te laten verwijderen. Wanneer het Rode Kruis daar geen gevolg aan zou gaan geven, zouden ze subsidies kwijt raken en ja, dat geld is nu eenmaal véél belangrijker dan de gezondheid van de mensen, hè?