Ontsnappen aan de winter voor beginners

Het klinkt prijzig: drie maanden overwinteren aan een zonnige kust. Maar als je de aanbiedingen goed vergelijkt en een pakketreis boekt, valt dat best mee. Zo gaat u wijs op reis.

U hoeft niet definitief te emigreren om de winterse kou te trotseren. Wie slim is, vertrekt tijdens de koudste maanden voor een extra lange vakantie naar warmer oorden.

Wegvluchten voor de kou

Volgens de ANWB ontvluchten ieder jaar ruim een half miljoen mensen ons kikkerlandje en overwinteren in de zon. Meestal in Spanje of Portugal, maar ook exotische bestemmingen zoals Curaçao en Bali zijn in trek. Dit ondanks het regenseizoen, dat van half december tot half januari op Bali voor onrustig weer zorgt. Liever een tropische stortbui dan de vrieskou.

bali

Dichterbij lokken busmaatschappijen en touroperators met vroegboekkortingen, excursies en mooie foto’s van accommodaties die al vanaf begin november beschikbaar zijn voor overwinteraars. Vooral Portugal, de Spaanse costa’s en de Canarische Eilanden zijn populair. Een pakketreis met hotel of appartement biedt gemak. Reizigers hoeven niet te zoeken naar een dak boven hun hoofd en kunnen met vragen terecht bij een hostess.

Benidorm

Op de boulevard van Benidorm heeft Van Ham Reizen een Nederlandstalig reisbureau, reisorganisatie Kras.nl organiseert excursies naar de lokale hypermarché voor wie voordelig boodschappen wil doen, en Primavera organiseert wandelweken in de Algarve. “Veel klanten komen jaar in jaar uit bij ons terug en boeken elk jaar hetzelfde kamernummer”, aldus directeur Marianne Romijn van Kras.nl. 

Wie liever zelf een accommodatie uitkiest, kan ook alleen de vlieg- of busreis boeken. Een appartement met keuken heeft dan vaak de voorkeur, want dat scheelt weer etentjes op de boulevard. En als het overwinteren echt bevalt, kunt u (net als Astrid en Folkert, zie hieronder) altijd nog de stap wagen en zelf iets kopen.

‘Ons Franse huis levert ook wat op’

Astrid Copini (66) en Folkert Goedkoop (65) hebben een vakantiehuis in de Franse Provence en een huis aan de Costa Blanca in Spanje. Aan de Costa Blanca verblijven ze in de wintermaanden. In het voor- en najaar gaan ze naar Frankrijk.

Tussendoor gaan we altijd een paar keer voor familiebezoek naar Nederland”, vertelt Astrid Copini. “In Spanje is het weer beter, maar in Frankrijk is het mooier. Ons huis daar levert ook wat op, want we verhuren het in het zomerseizoen via www.sanssorgue.nl. Een ander huis in Spanje hebben we ook weleens verhuurd, maar er is toen veel kapot gegaan – waarschijnlijk had een groep jongeren het gehuurd. Dat doen we niet meer. Onze investeringen in onroerend goed zijn een alternatieve vorm van pensioenvoorziening. We hebben de tijd mee gehad, want in de jaren negentig was het een stabiele vorm van beleggen. Ondanks de slechte economie genieten we nu nog net zoveel van onze huizen als eerst.

Aanbiedingen vergelijken

De prijzen variëren behoorlijk, maar voor €2000 tot €3000 kunt u van december tot eind februari overwinteren in een appartement in Spanje of Portugal, inclusief de reiskosten. Het loont wel om reisaanbiedingen te vergelijken. George Snellebrand, fervent overwinteraar en samensteller van de website www.overwinteren.com, raadt aan om goed op bijkomende kosten te letten.

“Er worden vaak extra bijdragen gevraagd voor de schoonmaak, de verwarming en een eventueel eindejaarsfeest. Aanbiedingen verschillen van dag tot dag en zijn niet altijd zo scherp als ze op het eerste gezicht lijken. Zo zijn bij all inclusive-reizen, die vooral in Turkije populair zijn, alcoholische dranken vaak niet inbegrepen. En samen een maand lang dagelijks twee glazen wijn drinken, kost zo’n €180.

albufeira

Ook belangrijk om te weten: soms is een deel van de faciliteiten in de winter niet beschikbaar. Of er vinden onderhoudswerkzaamheden plaats in het appartementencomplex of het hotel. Informeer daarnaar als u boekt.
 

Zelf rijden

Wat kosten bespaart, is zelf de auto pakken. Volgens de ANWB kiezen veel mensen voor de camper of de auto met caravan, of ze gaan zelfs met een tent in de kofferbak naar de winterzon. Dat laatste is iets voor de liefhebber, want de temperatuur aan sommige mediterrane kusten kan in de winter ook weleens dalen tot 12 graden.

Busreizen zijn er volop, maar vliegen naar Spanje is een betaalbaar alternatief. Ervaren overwinteraars naar verre bestemmingen, zoals Bali, durven het zelfs aan om alleen een ticket te boeken en ter plekke een betaalbare accommodatie te zoeken.
 

Wat dekt uw verzekering?

Bij de alarmcentrale van de ANWB kwamen afgelopen jaar 2500 meldingen binnen van overwinteraars. Gezondheidsproblemen staan met stip op één, gevolgd door auto- en caravanpech. Overwinteraars doen er goed aan om voor vertrek de kleine lettertjes van de reisverzekering door te nemen. Want al doet de naam anders vermoeden, ook doorlopende reisverzekeringen dekken niet standaard een verblijfsduur van meer dan zestig dagen. Hetzelfde geldt voor de camper- en caravanverzekering. Reizigers gaan er bovendien vaak ten onrechte van uit dat de zorgverzekering de kosten van de repatriëring dekt, terwijl daarvoor een aparte reisverzekering nodig is.

Een tropisch eiland uitgekozen? De ANWB wijst erop dat terugkeer naar Nederland bij ernstige gezondheidsproblemen wellicht niet mogelijk is. En de vliegreis naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis kan een extra aanslag op de gezondheid betekenen. (Wat dekt de reisverzekering in eigen land?)
 

Top 5 winterbestemmingen

  1. Spanje
  2. Portugal
  3. Marokko
  4. Turkije
  5. Bali

marokko

Overwinteren kan gevolgen hebben voor de uitkering

Bij ‘gewone’ uitkeringen zoals de WAO, moet u het melden wanneer u langer dan vier weken in het buitenland bent. Voor de nabestaandenwet (ANW) en de AOW hoeft dat niet, maar de toeslag voor een partner die jonger is dan 65 jaar kan komen te vervallen als u te lang niet in Nederland bent. Bent u van plan om langer dan drie maanden in het buitenland te verblijven, informeer dan bij de Sociale Verzekeringsbank naar de eventuele gevolgen.
 

Even geen wegenbelasting

Als u niet met de eigen auto gaat overwinteren, kunt u geld besparen door uw auto hier te laten ‘schorsen’. U hoeft dan geen motorrijtuigenbelasting te betalen en soms kan ook de verzekering worden opgeschort. Neem hiervoor contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Het schorsen van de belasting – voor minimaal drie maanden – kunt u aanvragen via de website van de RDW (www.rdw.nl) of met een formulier dat verkrijgbaar is bij het postkantoor.

Let op: als de geldigheid van het kenteken is geschorst, mag de auto niet de openbare weg op. Dat geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Uw geschorste auto mag ook niet op de openbare weg geparkeerd staan.
 

Wat kost drie maanden in…

Spanje:  ruim 2000 euro
Verblijf op basis van logies in een studio met kleine keuken en balkon.
Studio Acuarium, Benidorm. Prijs is inclusief busreis, diverse
opstapplaatsen in Nederland.

Portugal: 2400 euro
Verblijf op basis van logies in een tweekamer-appartement met een kleine keuken in Orada Marina, Albufeira. Prijs is inclusief vlucht Rotterdam-Faro.

Bali: 4700 euro
Verblijf op basis van logies in Adiram Beach Hotel, Lovina Bali.
Prijs is inclusief vlucht met Singapore Airlines.

Te boeken bij Van Ham Reizen, Kras.nl en Merapi Tour &Travel.
Peildatum: oktober 2012. Vertrek rond 10 december 2012, retour rond 23 februari 2013.

1 Reactie

Door Jannyheystee@home.nl (niet gecontroleerd) op za, 25-5-2019 - 22:21

Gaarne persoonlijk contact met Astrid Copini, maar heb geen e-mailadres van haar.
Heb 30 jaar geleden contact met haar gehad en wil graag iets mededelen over mijn ervaringen.
Vr. Groet
Janny Heijstee-Kuijper