Parkeren op Schiphol het duurst

Getty Images

Schiphol is een van de duurste luchthavens om te parkeren. Dat blijkt uit onderzoek van Vliegveldinfo naar parkeertarieven op luchthavens.

Onderzoeker Guus Wantia keek naar twintig luchthavens in België, Duitsland en Nederland die populair zijn onder Nederlandse vakantiegangers. Voorbeelden zijn Schiphol, Eindhoven, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Brussel, Weeze, Düsseldorf en Keulen. Van deze luchthavens is Schiphol meestal het duurste als het gaat om parkeren.

In de meivakantie kost een week lang parkeren op Schiphol (P4 Basic) bijvoorbeeld €77,50 als je online reserveert. In Groningen, een regionale luchthaven, ligt dit bedrag aanzienlijk lager: €35. Opvallend genoeg zijn ook grote internationale luchthavens in België en Duitsland veel goedkoper. In Brussel en Düsseldorf betaal je in dezelfde periode respectievelijk 59 en 29 euro.

In drukke periodes zijn de parkeertarieven op Schiphol hoger dan in minder drukke periodes. Wel kan het zo zijn dat niet-bezette parkeerplaatsen uiteindelijk tegen een lager tarief worden aangeboden. Ook zijn variabele tarieven tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld voor luchthavens: dagelijks veranderende prijzen, afhankelijk van vraag en aanbod, komen steeds meer voor.

Veranderend verdienmodel

Het verdienmodel van luchthavens is aan verandering onderhevig. Waar ze het vroeger moesten hebben van inkomsten uit vluchtafhandeling, spelen deze inkomsten steeds minder mee. Parkeren en winkels hebben deze rol overgenomen, waarschijnlijk ten koste van de reizigers.

Bron: Vliegveldinfo.nl

Auteur 
  • Herman Keizer