Lenny blogt: Windows 10? Het was (éven) afzien

Getty Images

En toen was het zo ver: ik ging Windows 10 installeren. Tegen mijn zin, want waarom zou je gaan sleutelen aan een computer die prima functioneert? Maar ik vond óók, dat ik er met goed fatsoen niet onderuit kon.

De installatie: als een zonnetje

Ik had me terdege voorbereid. Rondgesnuffeld op internet, vooral. Wat waren de valkuilen? Niets ernstigs, de kinderziektes waren er wel uit. Geen geldig excuus gevonden om de klus uit te stellen. En daar gingen we: adem in, borst vooruit, mijn man fier naast me. Klik op de knop. Het downloaden is begonnen! Knars, knars, ratel, ratel. Het duurde een paar uur, en het was écht een fluitje van een cent. Af en toe een knopje indrukken, meer stelde het niet voor. Als een zonnetje. Aan het einde van de dag was ik beretrots. Yes! Windows 10 geinstalleerd! Helemaal zelf gedaan. Omdat ik vooraf ook had bestudeerd hoe het nieuwe scherm eruit zou zien, kon ik me eigenlijk ook gelijk redden met het gloednieuwe besturingssysteem.

Startknop werkt niet meer

Vier dagen kwam er een einde aan mijn jubelstemming: de startknop ging in staking. En zonder startknop (de knop linksonder) kun je met Windows 10 hélemaal niets meer doen. Alles zit onder de startknop.  Een paar dagen gewacht. Zou het misschien vanzelf overgaan? Nee. Mijn zwager gebeld. Hij adviseerde: haal je accu eruit. Daarna opnieuw gestart. Het werkte. Een paar uur. Dit herhaalde zich een paar dagen, totdat het uithalen van de accu geen soelaas meer bood. Ook na het opstarten, bleef de startknop dood als een pier.

Opstarten in veilige modus

Dit is geen reclameblok voor Seniorweb, maar ik kom er niet onderuit om deze club nu te noemen. Mijn zwager was op vakantie, ik stuurde een mailtje naar Seniorweb, waar ik lid van ben. Binnen een half uur had ik antwoord van een van de computerliefhebbers die beschikbaar zijn om dit soort vragen op te lossen. Hij adviseerde me om in een veilige modus opnieuw op te starten. Ik had geen flauw idee wat dat betekende, maar hij loodste me door een protocol* dat ik zonder problemen kon uitvoeren, ook al wist ik niet wat ik deed. Probleem opgelost, een virtuele knuffel voor mijn digitale redder in nood!

Virusscanner als boosdoener

De blijdschap was van korte duur. Hetzelfde euvel, een paar uur later. Ondertussen had ik me suf gesurfd op internet. En ergens, in de krochten van het web, had ik in het voorbijgaan heel kort een fragment gezien over windows 10 en virusscanners. Het zou toch niet? Ik gooide mijn (gratis) virusscanner eraf en… rekende definitief af met het probleem. Helemaal zelf opgelost! Een euforisch moment. Nu alleen nog een virusscanner zoeken die het wél redt met Windows 10.

Lenny Langerveld,
Redacteur Mens & Samenleving
Plus Magazine

(Lees ook: hoe maak ik een back-up in Windows 10?)

*Opstarten in veilige modus:
1.    Open het Taakbeheer (ctrl + shift + escape)
2.    Klik op bestand
3.    Nieuwe Taak uitvoeren
4.    Type msconfig én klik het vakje aan waarbij staat dat je het als administrator uitvoert
5.    Vervolgens ga je naar het ‘Computer Opstarten’ tabje en klik je het hokje met veilige modus aan en met netwerk.
6.    Zodra je op OK drukt wordt er gevraagd op de PC opnieuw op te starten, dit doe je dan
7.    Wanneer de PC opnieuw is opgestart doe je stap 1 tot 5 opnieuw, maar nu klik je het hokje met veilige modus uit.
8.    Start de PC wederom opnieuw op en de error zou weg moeten zijn

Auteur