Lenny blogt: Windows 10? Het was (éven) afzien

En toen was het zo ver: ik ging Windows 10 installeren. Tegen mijn zin, want waarom zou je gaan sleutelen aan een computer die prima functioneert? Maar ik vond óók, dat ik er met goed fatsoen niet onderuit kon.

De installatie: als een zonnetje

Ik had me terdege voorbereid. Rondgesnuffeld op internet, vooral. Wat waren de valkuilen? Niets ernstigs, de kinderziektes waren er wel uit. Geen geldig excuus gevonden om de klus uit te stellen. En daar gingen we: adem in, borst vooruit, mijn man fier naast me. Klik op de knop. Het downloaden is begonnen! Knars, knars, ratel, ratel. Het duurde een paar uur, en het was écht een fluitje van een cent. Af en toe een knopje indrukken, meer stelde het niet voor. Als een zonnetje. Aan het einde van de dag was ik beretrots. Yes! Windows 10 geinstalleerd! Helemaal zelf gedaan. Omdat ik vooraf ook had bestudeerd hoe het nieuwe scherm eruit zou zien, kon ik me eigenlijk ook gelijk redden met het gloednieuwe besturingssysteem.

Startknop werkt niet meer

Vier dagen kwam er een einde aan mijn jubelstemming: de startknop ging in staking. En zonder startknop (de knop linksonder) kun je met Windows 10 hélemaal niets meer doen. Alles zit onder de startknop.  Een paar dagen gewacht. Zou het misschien vanzelf overgaan? Nee. Mijn zwager gebeld. Hij adviseerde: haal je accu eruit. Daarna opnieuw gestart. Het werkte. Een paar uur. Dit herhaalde zich een paar dagen, totdat het uithalen van de accu geen soelaas meer bood. Ook na het opstarten, bleef de startknop dood als een pier.

Opstarten in veilige modus

Dit is geen reclameblok voor Seniorweb, maar ik kom er niet onderuit om deze club nu te noemen. Mijn zwager was op vakantie, ik stuurde een mailtje naar Seniorweb, waar ik lid van ben. Binnen een half uur had ik antwoord van een van de computerliefhebbers die beschikbaar zijn om dit soort vragen op te lossen. Hij adviseerde me om in een veilige modus opnieuw op te starten. Ik had geen flauw idee wat dat betekende, maar hij loodste me door een protocol* dat ik zonder problemen kon uitvoeren, ook al wist ik niet wat ik deed. Probleem opgelost, een virtuele knuffel voor mijn digitale redder in nood!

Virusscanner als boosdoener

De blijdschap was van korte duur. Hetzelfde euvel, een paar uur later. Ondertussen had ik me suf gesurfd op internet. En ergens, in de krochten van het web, had ik in het voorbijgaan heel kort een fragment gezien over windows 10 en virusscanners. Het zou toch niet? Ik gooide mijn (gratis) virusscanner eraf en… rekende definitief af met het probleem. Helemaal zelf opgelost! Een euforisch moment. Nu alleen nog een virusscanner zoeken die het wél redt met Windows 10.

Lenny Langerveld,
Redacteur Mens & Samenleving
Plus Magazine

(Lees ook: hoe maak ik een back-up in Windows 10?)

*Opstarten in veilige modus:
1.    Open het Taakbeheer (ctrl + shift + escape)
2.    Klik op bestand
3.    Nieuwe Taak uitvoeren
4.    Type msconfig én klik het vakje aan waarbij staat dat je het als administrator uitvoert
5.    Vervolgens ga je naar het ‘Computer Opstarten’ tabje en klik je het hokje met veilige modus aan en met netwerk.
6.    Zodra je op OK drukt wordt er gevraagd op de PC opnieuw op te starten, dit doe je dan
7.    Wanneer de PC opnieuw is opgestart doe je stap 1 tot 5 opnieuw, maar nu klik je het hokje met veilige modus uit.
8.    Start de PC wederom opnieuw op en de error zou weg moeten zijn

38 Comments

Door Y.S. (niet gecontroleerd) op wo, 16-8-2017 - 17:12

Vreselijk windows 10 . Ik snap er helemaal niets van. Windows 7 was ik gewend en nu lukt het me niet eens meer om een fotoboek te maken. Ik haak af...ik raak er helemaal gefrustreerd van. En dat alles door per ongeluk op de verkeerde knop van downloaden gedrukt na een reeks van agressieve mails dat ik windows 10 moest downloaden.

Door mia maurik (niet gecontroleerd) op zo, 2-10-2016 - 13:21

mijn printer een canon 150 Pixma werkt niet met windows 10 samen. alles al geprobeerd.
moet ik een nieuwe kopen? mijn installatie cd is te oud zegt computer

Door paul (niet gecontroleerd) op di, 5-4-2016 - 12:15

Het lijkt er op dat de software niet goed is geinstalleerd. Ik heb nu zo'n 25 PC's en laptops geupdate van familie en vrienden, vaak zonder problemen, soms kleine aspecten maar er zaten er ook bij die me echt een paar dagen hebben gekost (en ik ben redelijk technisch en gedegen kennis van computers.)Uw heeft al wat hulp gehad en zal u daarom de standaard checks besparen want die moeten toch echt wel zijn gedaan. Probeer toch nog eens een herstel te doen : start, instellingen, bijwerken en beveiliging, systeemherstel en dan de zaak opnieuw instellen, met behoud van de bestand en programma's. Het is overigens wel, dat als u "oude" office hebt, zeg office 2010, dat deze niet stabiel is op windows10 vanwege een andere gebruikersinterface.

Door Hnas (niet gecontroleerd) op di, 5-4-2016 - 07:52

Windows 10 draait zonder problemen met de virusscanner van Ziggo

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 4-4-2016 - 11:47

Eind november overgegaan op Windows 10. Dagen daarna werkte mijn computer niet meer met Wifi. Microsoft geprobeerd mij te helpen, koste mij ook nog eens een help abonnement voor €125. Werd alleen maar erger.Nu nog steeds geen Wifi, ik heb vele bestanden verloren, ondanks dat ik 2x Studentaanhuis langs gehad heb. En het ergste is dat met Word, ieder ogenblik alles kan verspringen, hele zinnen weg flitsen en deze notitie wel 10x over moest.

Door p.tamerus@gmail.com (niet gecontroleerd) op do, 31-3-2016 - 19:07

Hi Lenny,
Heb zelf Kaspersky, bevalt me uitstekend en mooi wat prijs aangaat.
Succes en groetjes,
pt

Door egbert v d velde (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 16:55

U kunt op internet kijken of er een nieuwe driver voor Windows 10 is. Ik heb een Epson printer met kabel en had het zelfde probleem. nieuwe driver en alles werkt weer.

Door Albert van Drie... (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 12:56

Bij de agenda van Windows 10 kun bij de instellingen opnemen het email adres welke op de telefoon wordt gebruikt voor het agenda programma v.v., Groet Albert

Door C.Roozenbeek (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 12:01

Na de installatie was PC-Veilig verdwenen. Kon het ook niet meer installeren. Bleek eigenlijk ook niet nodig.Omdat mijn PC langzamer werd is Windows 7 verwijderd en daarna Windows 10 geïnstalleerd. PC is nu veel sneller.

Door Doets. Anneke. (niet gecontroleerd) op wo, 30-3-2016 - 11:31

wat is dit toch goed gedaan Maar ik vraag me toch steeds af waarom al die veranderingen nodig zijn Windows 7 werkt toch prima Nu weer bij de K P N of je, je email adres wil behouden Ja natuurlijk waarom niet. Ik bellen want ik vertrouw al die mails ook niet maar het was goed Krijg over 2 dagen een link opgestuurd kan ze dan bellen en dan gaan ze me helpen met installeren. Dit allemaal omdat ik glasvezel heb. Je wordt er helemaal gek van. Jullie worden heel vriendelijk bedankt voor de informatie betreffende windows 10