Nieuwe update Windows 10: hoe zit het met uw privacy?

Getty Images

Er komt weer een nieuwe update uit voor Windows 10. Microsoft heeft sinds de lancering veel kritiek gehad op het ongevraagd verzamelen van gegevens en de privacy-problemen die het veroorzaakt. In deze nieuwe versie kunt u eindelijk zelf kiezen!

Er komt weer een nieuwe update aan voor Windows 10. Vroeger heetten deze updates 'Service Packs', maar de nieuwe naam is 'Creators Update', waarmee Microsoft het accent wil leggen op creativiteit. De meeste aandacht gaat ditmaal uit naar een gloednieuw privacy-overzicht, dat gebruikers krijgen te zien als ze de update hebben geïnstalleerd.

Windows 10 kwam in juni 2015 op de markt. Gelijk kwam er veel kritiek van privacywaakhonden over de manier waarop Windows uw gegevens verzamelt. Te veel, en zonder u fatsoenlijk in te lichten over waarom die gegevens worden verzameld, was de conclusie.

Big Brother: basis of volledig?

Microsoft wil die zorgen nu weg nemen. Er wordt meer informatie gegeven over wat men doet met uw gegevens, en die informatie wordt toegankelijker gemaakt. Bij de installatie kunt u kiezen: 'basis' en 'volledig'. Bij de basis worden alleen het absoluut broodnodige qua gegevens opgeslagen, alles wat nodig is om uw systeem veilig en up-to-date te houden. U kunt echter ook kiezen voor 'volledig', een optie waarbij extra diagnostische gegevens worden verzameld. Dat is de standaard instelling.

Microsoft verzamelt ook gegevens om uw ervaring te personaliseren. Bijvoorbeeld persoonlijkere advertenties en voordelige aanbiedingen van producten van Microsoft. Er worden ook advertenties getoond die passen bij uw interesses en voorkeuren.

Hoe pas ik mijn privacy-instellingen aan in Windows 10?

Als u de update gepresenteerd krijgt, kunt u even goed lezen wat Microsoft van u verzamelt en waar u zich het prettigste bij voelt. Heeft u dat toch nagelaten, en/of bent u na de installatie aan het twijfelen geslagen? Geen nood! Ga naar Instellingen en kies voor Privacy. Vervolgens kunt u daar een aantal dingen veranderen. Het is in ieder geval verstandig om even bij het tabje Algemeen te kijken, waar u de reclame ID en het verzamelen van schrijfgegevens kunt uitzetten.

Consumentenbond niet tevreden

Toch heerst ook na deze update nog een gevoel van ontevredenheid. "Het blijft zo dat je niet in één opslag kunt zien wat Microsoft van je verzamelt", zegt woordvoerder Babs van der Staak. Het overzicht waarin Microsoft uitlegt wat er wordt verzameld zou bijvoorbeeld niet aangeven dat het mogelijk is naar beneden te scrollen om zodoende alles te lezen.

"We raden gebruikers aan om met hun muis te schuiven totdat de verborgen balk tevoorschijn komt, zodat ze alle opties in beeld hebben. Microsoft had ons beloofd hier goed naar te kijken en naar onze mening is dat alsnog te weinig gebeurd." aldus de bond.

Microsoft schoot terug in een verklaring en zegt dat er wel degelijk over is nagedacht. De meeste mensen zullen het overzicht in één overzicht te zien krijgen. "Alleen als je kiest voor de geavanceerdere configuratie kan het zijn dat je moet scrollen."

En dan nog dit

Behalve deze nieuwe privacy-informatie, heeft Microsoft nog wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo kunt u vanaf nu in de teken-applicatie Paint ook in 3D tekenen. Verder heeft ook Edge, de vervanger van Internet Explorer, weer een facelift gekregen. In het tabbeheer heeft u voortaan de optie om een tabblad tijdelijk 'opzij' te zetten.

Bron: NOS

Auteur