Werken met gebruikersaccounts in Windows 10 Deel 1

Getty Images

Iedereen die wil werken met Windows 10 heeft een gebruikersaccount nodig. Daarmee beveiligt u uw toegang, persoonlijke gegevens en instellingen.

Gebruikersaccounts

Als Windows 10 wordt geïnstalleerd en voor het eerst ingesteld, wordt u gevraagd een gebruikersaccount aan te maken. Met dit account wordt de toegang tot uw computer beveiligd, zodat niet iedereen zomaar met uw computer aan de slag kan.

Daarnaast wordt er een apart stukje van Windows 10 voor u gereserveerd. Hierin zijn een aantal persoonlijke mappen voor u vrijgehouden, zoals Documenten en Afbeeldingen. Daarnaast worden ook een aantal belangrijke instellingen voor u bijgehouden, zoals voor uw privacy of de indeling van het startmenu en bureaublad. Dit is vooral belangrijk als u met meerdere mensen een computer gebruikt. Iedereen kan dan met behulp van zijn account met zijn eigen favoriete instellingen werken, zonder dat die worden gewijzigd door een andere gebruiker.

Naar de accountinstellingen

Er valt meer te vertellen over gebruikersaccounts dan u misschien zou denken. Zo is de status die aan een account wordt meegegeven van belang voor wat een gebruiker mag doen op de computer. Ook kan bijvoorbeeld iedere gebruiker zijn foto toevoegen aan zijn account.

De opties voor het werken met accounts staan in het Instellingen venster:

  • Klik op de startknop.
  • Klik op het pictogram met het tandwiel (Instellingen).
  • Klik op Accounts.

Afbeelding bij uw account

Op het tabblad Uw info ziet u de informatie over uw eigen account. Bovenin staat eventueel de afbeelding bij uw account als u die eerder al heeft ingesteld. Deze afbeelding is ook terug te zien als u inlogt in Windows 10 en in het startmenu. Een afbeelding bij uw account is niet verplicht.

Als u nog geen afbeelding heeft, kunt u die eenvoudig toevoegen op dit tabblad:

Klik bij Uw afbeelding maken op Camera als u direct met uw webcam een foto wilt maken en toevoegen.

Om een foto op uw computer toe te voegen:

  • Klik op Afbeelding zoeken.
  • Open de map met de foto.
  • Klik op de foto.
  • Klik op Afbeelding kiezen.

Inloggegevens

Onder de account-afbeelding staat uw inlognaam. Dit is de naam die ook gebruikt zal worden door apps op uw computer, bijvoorbeeld Word.

Daaronder staat eventueel het e-mailadres waarmee u in het account bent ingelogd. Tenminste: als u gebruik maakt van een Microsoft-account. Zo’n account maakt contact met uw webruimte bij Windows 10 op internet om in te loggen. Ieder gebruikersaccount heeft zijn eigen e-mailadres.

Als u een lokaal account gebruikt, zal er geen e-mailadres te zien zijn. U logt dan in Windows in via uw computer en niet via internet. U kunt dan meerdere Microsoft-diensten, zoals apps uit de Store downloaden, niet gebruiken, maar u heeft wel meer privacy.

Standaard heeft u een Microsoft-account. U leest meer over Microsoft- en lokale accounts in het tweede deel van dit artikel.

Tot slot ziet u of u een Administrator of Standaardgebruiker bent. Een administrator is een beheerder van Windows. Hij mag uitgebreide handelingen uitvoeren en heeft toegang tot alle instellingen. Er is altijd minstens een administrator in Windows.

Iemand met een Standaardgebruiker account kan alleen instellingen van zijn eigen account aanpassen en mag verder maar beperkt handelingen uitvoeren. Zo kan hij bijvoorbeeld niet alle bestaande apps installeren.

Uw Microsoft-account beheren

De gegevens van uw Microsoft-account kunt u bekijken en beheren. Deze instellingen worden online in uw eigen webruimte bij Microsoft bewaard.

  • Klik op Mijn Microsoft-account beheren.

Uw standaard internetbrowser wordt geopend en u ziet op de hoofdpagina een aantal van de belangrijkste gegevens van uw account, zoals uw gebruikersnaam en wachtwoord. Ook ziet u welke Windows apps u heeft gekocht en op welke apparaten uw account actief is. Uw Microsoft accountgegevens kunt u hier wijzigen, zoals uw foto of uw wachtwoord.

Via de tabs bovenin het venster, ziet u een meer uitgebreid overzicht van alle gegevens die bij uw account horen:

Je gegevens - Uw persoonlijke gegevens.

Privacy - Een aantal van uw privacy-instellingen.

Beveiliging - De beveiliging van uw account, zoals het wachtwoord en extra beveiligingsgegevens.

Betalen en factureren - Menu met onder andere een overzicht van de aankopen die u gedaan heeft.

Services en abonnementen - Overzicht van de Microsoft-services waarop u een abonnement heeft of kan nemen, zoals OneDrive en Office 365.

Apparaten - De computers, tablets en smartphones met uw Microsoft-account.

Gezin - Opties voor het aanmelden en beheren van gezinsleden. U leest hier meer over in het derde deel van dit artikel.

Het is verstandig om na het bekijken- en aanpassen van uw online Microsoft-gegevens, uit te loggen bij uw account.

  • Klik rechtsboven op het pictogram met het poppetje.
  • Klik op Afmelden.

In het tweede deel van dit artikel leest u hoe u de accounts van andere gebruikers op de computer beheert.

Kunt u wel wat hulp gebruiken met uw computer? Lees het boekWindows 10 voor de beginnende senior computergebruiker >>