Windows 10 komt eraan

Getty Images

De nieuwe versie van Windows komt naar verwachting ergens in de zomer uit, waarschijnlijk eind juli. Nu we zo dicht bij de eindversie zitten, is ook vrij duidelijk wat we kunnen verwachten van Windows 10. Daarom een kort overzicht.

Met Windows 10 hoopt Microsoft het gebrek aan succes van Windows 8 goed te maken. Windows 8 was vooral bedoeld als poging om een deel van de mobiele markt te veroveren op Apple en Android, en tegelijkertijd een nieuw besturingssysteem voor de pc te presenteren. Dat pakte niet goed uit. Windows 8 werkte best aardig voor tablet en smartphone. Maar veel gebruikers van de pc konden niet overweg met het totaal nieuwe uiterlijk en ontbreken van geliefde onderdelen als het start menu. Dus liet de consument Windows 8 massaal links liggen en gaf de voorkeur aan Windows 7 en zelfs het niet meer ondersteunde Windows XP. En dus is er nu Windows 10...

Start menu

Het in Windows 8 afwezige start menu werd nog wel het meest gemist door gebruikers. Daarom keert deze volledig terug in Windows 10. Tegelijkertijd waren de tegels voor het weergeven van apps en programma’s op het Bureaublad niet erg populair. Maar hier houdt Microsoft wel aan vast. Gelukkig krijgt u de keuze hoe u het start menu wilt gebruiken. Op de oude, vertrouwde manier met menu-opties voor allerlei onderdelen van Windows en programma’s. Of met tegels die u zelf aan het start menu toevoegt. Op die laatste manier kan het start menu wel flink uitdijen. Een van de problemen met Windows 8 was dat Microsoft een besturingssysteem voor alle soorten computers wilde maken. Een mooi streven om pc’s, smartphones en tabletten soepel samen te laten werken, maar niet goed bruikbaar omdat een pc zonder touchscreen nou eenmaal niet hetzelfde is als een tablet. In Windows 10 probeert men dit op te lossen door het uiterlijk aan te passen aan het apparaat waar het op draait. Zo heeft u andere mogelijkheden op een pc dan op een tablet. Ook hoeven apps op de pc bijvoorbeeld niet meer schermvullend te worden gebruikt. Ze draaien, net als vroeger alle programma’s, in een venster, zodat u verschillende apps naast elkaar in beeld kunt zien.

Spraakbesturing

Microsoft heeft net als Apple met Siri, zijn eigen spraakgestuurde assistent: Cortana. Deze krijgt in Windows 10 een belangrijke plaats. Ook letterlijk: want Cortana staat vast op de taakbalk. U kunt vragen stellen aan deze assistent over allerlei onderwerpen, waarna het antwoord onder andere via de zoekmachine Bing voor u wordt opgezocht. Ook helpt Cortana u bestanden en programma’s te vinden en openen op uw computer. Dit kan handig zijn, maar de praktijk leert dat de zogenaamde intelligentie van deze systemen nog steeds te wensen overlaat. Kijk dus niet vreemd op als u bijvoorbeeld de datum te horen krijgt terwijl u naar het weer van morgen heeft gevraagd. Cortana houdt veel informatie over wat u doet op uw computer bij en slaat dat op in uw cloud. Dat is bedoeld om u te helpen maar levert ook privacy-risico’s op. Het is overigens nog onduidelijk wanneer Cortana Nederlands gaat begrijpen. Dat is op dit moment nog niet het geval.

Edge

Na vele jaren het boegbeeld van surfen op een Windows computer te zijn geweest, wordt afscheid genomen van Internet Explorer. In vergelijking met andere internetbrowsers wordt IE als log, traag en verouderd gezien. Daarom komt ervoor in de plaats de gestroomlijnde browser Edge (tot voor kort Spartan genaamd), die de concurrentie aan moet gaan met moderne browsers als Google Chrome. Edge heeft bijvoorbeeld een offline modus voor het lezen van webpagina’s zonder internetconnectie. Handig als internet tijdelijk niet beschikbaar is of u veel moet betalen voor langdurig surfen. Ook kunt u aantekeningen toevoegen aan sites en deze delen met anderen.

Conclusie

Het lijkt erop dat Microsoft met Windows 10 in ieder geval voor een deel tegemoet is gekomen aan de kritiek van gebruikers op Windows 8. De vraag is natuurlijk of het voldoende is om de gebruikersvriendelijkheid van deze versie weer op het populaire niveau van Windows 7 en XP te brengen. In ieder geval is er het eerste jaar een gratis update naar Windows 10 voor gebruikers van Windows 7 en 8. Dat maakt het uitproberen van Windows 10 in ieder geval een stuk aantrekkelijker.