Met de juiste skibril op wintersport

Zo beschermt u uw ogen

Getty Images

Uw adem bevriest in de lucht. Supersnel slalomt u door de sneeuw. Met ski-jack, warme muts en een brede glimlach probeert u indruk te maken op omstanders. Maar één heel belangrijk detail moet u niet vergeten: de skibril.

Zonder goede bril kunnen uw ogen schade oplopen. Niets is immers zo verraderlijk als het weer in de bergen. Met de felle zon, stuivende sneeuwvlokjes en snijdende wind is het voor uw ogen moeilijk om zich alsmaar aan te passen. Een goede bril is daarom noodzakelijk.

Blind door sneeuw

Sneeuwblindheid komt vaak voor. Wanneer u veel UV-straling van de zon binnenkrijgt op het bind- en hoornvlies van uw ogen, kunt u er last van krijgen. Denk eraan om uw bril ook te dragen wanneer het zwaar bewolkt is.

UV-stralen dringen ook bij minder goed weer door de wolken heen. Sneeuwblindheid komt heel plotseling op, al na een paar uur kunt u het krijgen. Uw ogen gaan dan tranen, de spieren in uw oogleden trekken samen en het licht wordt veel te fel. Meestal verdwijnen de klachten na een aantal dagen. Toch is het beter om ze helemaal te voorkomen.

Basisuitrusting

Een goede bril behoort tot de basisuitrusting van een wintersporter. Een verkeerde bril kan de sportprestaties op een negatieve manier beïnvloeden. De skibril biedt niet alleen bescherming tegen rondspattende sneeuw, maar vooral ook tegen de schadelijke stralen van de zon. De UV-straling is in de bergen namelijk tien keer zo hoog als in Nederland.

Daarbij verandert het licht ook van het ene op het andere moment. Sneeuw, wind en het verraderlijke zonlicht beïnvloeden de samenstelling van het traanvocht in uw ogen. Hierdoor krijgen uw ogen het moeilijker om schadelijke straling te filteren.

Zoek de perfecte zonnebril

Wanneer u een ski-outfit koopt, is er keuze genoeg: van dikke donsjas tot nonchalant snowboardjack, u hoeft maar te kiezen. De wintersport heeft immers een heel eigen mode. Dit geldt ook voor de brillenafdeling. Wanneer u op zoek bent naar de juiste zonnebril is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. De bril moet goede bescherming bieden tegen de UV-straling, goed passen, niet beslaan en de glazen moeten aan verschillende eisen voldoen.

Wegfilteren van UV-straling

De glazen van uw skibril moeten meer dan 90 procent van de UV-stralen kunnen wegfilteren. Er zijn verschillende soorten lenzen die het zonlicht filteren. De meeste van deze lenzen hebben een bolle vorm, zodat het licht niet via de zij- en onderkant van uw bril in uw ogen kan schijnen. Dat is nodig omdat sneeuw het zonlicht ook weerkaatst en het van alle kanten op je ogen valt.

Goede pasvorm

De bril moet goed passen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de bril van uw neus vliegt tijdens een slalomrondje op de piste. Kijk ook of de bril lekker zit. Wanneer dit niet zo is, kan bijvoorbeeld een dubbele verstelbare elastische band de druk op het gezicht verminderen. Er is ook een beweegbare verbinding tussen band en bril verkrijgbaar om ervoor te zorgen dat de bril fijner zit. Hoe flexibeler de bril, des te beter kan hij zich aanpassen aan het gezicht.

Condensvrij

De bril moet een goed beluchtingssysteem hebben of een anti-fogbehandeling hebben gehad. Hierdoor beslaat de bril niet als je aan het skiën bent. De meeste skibrillen hebben tegenwoordig dubbele of zelfs driedubbele lenzen en ventilatieroostertjes om ervoor te zorgen dat er geen condens aan de binnenkant ontstaat.

De glazen

Waar moet u op letten bij het kiezen van de glazen? Een goede optie is een montuur van kunststof met onbreekbare glazen en een breed gezichtsveld. Om de veranderingen van het licht goed op te vangen, is het erg handig om te kiezen voor zogenaamde contrastverhogende glazen. Deze glazen passen zich aan aan de felheid van het licht en zorgen ervoor dat u onder alle omstandigheden het beste zicht op de piste hebt.

De lenzen

Het belangrijkste onderdeel van de glazen is de lens. Dit gedeelte helpt sneeuwblindheid te voorkomen. Lenzen zijn meestal gemaakt van de stof polycarbonaat of een variant hierop. Polycarbonaat is onbreekbaar en heeft gewoon glas verdrongen van de skipiste. Polycarbonaat is namelijk een stuk veiliger dan glas. U kunt een skibril ook op sterkte laten maken, maar dat is vrij prijzig. Er is ook een mogelijkheid om een lens op sterkte aan de binnenkant van de bril te klikken en er zijn skibrillen op de markt die u over je eigen bril kunt plaatsen.

Donkere glazen

Waarom zijn de glazen van een skibril meestal donker? Het is nu eenmaal zo dat donkere glazen erg geschikt zijn tegen extreem veel licht. Ongeveer 92 tot 97 procent van de UV-straling wordt weggefilterd door donkere glazen. Maar de glazen in een skibril zijn lang niet altijd donker meer. Natuurlijk zet u in de après-ski hut sneller een bril op met lichte glazen, maar sommige lichtere glazen hebben ook een nuttige functie. Bij sneeuwbuien, mist of laaghangende bewolking helpen lichte glazen bijvoorbeeld om het contrast tussen dingen die je op de piste tegenkomt te vergroten. Glazen in een speciale tint oranje geven dan het beste effect.

De CE-norm

Wanneer we kijken naar de hoeveelheid licht die een bril weg moet filteren, komen we uit bij de CE-norm. Deze norm bepaalt welke bril er bij welk licht het beste gedragen kan worden.

Volgens de CE-norm zijn er vier categorieën lenzen, namelijk:

  • Gele lenzen. Deze lenzen nemen bijna geen zonlicht op en zijn geschikt voor zeer zwak licht.
  • Oranje/rode lezen. Deze lenzen nemen 20 tot 56 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor zwak licht.
  • Roze/amberkleurige lenzen. Deze lenzen nemen 57 tot 81 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor gemiddeld zonlicht.
  • Bruine/zeer donkere lenzen en lenzen met spiegeleffect. Deze lenzen nemen 92 tot 97 procent van het zonlicht op en zijn geschikt voor fel tot extreem licht.

Het is belangrijk om altijd een skibril te dragen die aan de CE-norm voldoet. U kunt dan het beste een bril kiezen met een hoge beschermingscategorie (3 of 4). De weerkaatsing door de sneeuw maakt de zonnestralen namelijk veel intenser. Bij een goede sportzaak kunt u altijd informeren wat de beste bril voor u is. U kunt dan na de aanschaf van een goede bril tenminste met een veilig gevoel de berg af skiën!

Auteur