Zo kiest u de juiste wandelschoenen

Waar moet u op letten?

Getty Images

Een boswandeling van een uurtje lukt best op afgetrapte gympies of alledaagse stappers. Gaat u een hele dag op pad of trekt u de bergen in? Dan zijn echte wandelschoenen comfortabeler. Waar moet u op letten bij de aanschaf? Zo gaat u goed voorbereid naar de winkel.

Wandelschoenen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten. Welke u nodig heeft, hangt af van hoe u ze wilt gebruiken.

Categorieën

Veel winkels en merken delen wandelschoenen in in vier categorieën, van A tot en met D. Bovendien zijn er tussenvormen, zoals AB en BC.

  • A en AB: Wandelschoenen categorie A zijn licht en soepel, zodat u uw voeten makkelijk kunt afwikkelen. Ze zijn geschikt voor wandelen op asfalt en goede paden op vlak of heuvelachtig terrein, met een lichte rugzak. Categorie A heeft meestal een lage schacht, AB heeft een (half)hoge schacht die wat meer steun geeft aan de enkels. Met deze schoenen kunt u goed uit de voeten in Nederland en op glooiend terrein. Het zijn ook prima Vierdaagse-schoenen.
  • B en BC: B-schoenen zijn bergschoenen. Ze hebben een hogere schacht en zijn stevig en stug. Ze zijn bedoeld voor ruig terrein, buiten de paden. Ook als u zware bagage op uw rug meeneemt, heeft u eerder een B- of BC-schoen dan een A-schoen nodig. BC is nog steviger dan B en heeft een stijvere zool.
  • C: Gaat u een trektocht maken door de bergen dan is een schoen in de categorie C de beste keuze. Dit type is nog robuuster dan B en BC-schoenen en heeft stijve zolen. Deze wandelschoenen heeft u nodig voor wandelingen op stenen en gruis, maar zijn niet geschikt voor wandelingen in Nederland. Onder C-schoenen kunt u stijgijzers bevestigen, voor het oversteken van een gletsjer of sneeuwveld.
  • D: Schoenen in de categorie D zijn zware, stijgijzervaste bergschoenen met een stijve zool, bedoeld voor het zware klimwerk. Gewoon wandelen is met deze schoenen niet mogelijk. Kies voor D-schoenen als t gaat klimmen in het hooggebergte.

Daarnaast zijn er schoenen van canvas speciaal voor in de tropen en sandalen voor warme dagen. Sandalen zijn lekker luchtig, maar beschermen uw voeten niet tegen steentjes en takken.

Kooptips

In de loop van de dag zwellen de voeten wat op. Ga er daarom ’s middags op uit voor nieuwe wandelschoenen of loop eerst een stuk, anders koopt u misschien een te kleine maat. Knip uw teennagels en trek alvast de wandelsokken aan die u straks gaat gebruiken. Heeft u nog geen wandelsokken, dan kunt u in de winkel vaak passokken lenen en vervolgens bij de schoenen goede sokken uitzoeken. Ga naar een buitensportwinkel met een ruim assortiment en deskundig personeel. In het weekend kan het druk zijn, dus neem er liever de tijd voor op een doordeweekse dag.

Laat een medewerker uw voeten opmeten en eventueel bekijken of u smalle of brede voeten hebt. Staar u niet blind op uw gebruikelijke maat, maatsystemen verschillen per merk en vaak heeft u bij wandelschoenen een maatje groter nodig. Kies vervolgens verschillende paren uit de categorie die u nodig heeft. Trek de veters goed aan, pas de schoenen terwijl u staat en wandel wat rond.

Veel zaken hebben een helling met reliëf waarop u uw schoenen meteen kunt testen met naar boven en naar beneden lopen. Kunt u uw tenen vrij bewegen? Ze mogen de voorkant van de schoen niet raken. Schuiven uw voeten niet in de schoenen? Als uw voeten schuiven, krijgt u blaren. Zit de hiel goed gefixeerd? Kunt u uw voeten goed afrollen? De schoenen mogen wel stevig aanvoelen en ondersteuning geven, maar zeker niet knellen. Pas minstens twee paren zodat u het verschil voelt.

Inlopen

Wandelschoenen horen meteen lekker te zitten, maar ze moeten zich nog wel naar uw voeten vormen. Meteen op uw nieuwe aanwinsten aan start van de Vierdaagse of een wandelvakantie verschijnen, is niet verstandig. Draag ze eerst binnenshuis (vaak kunt u ze dan nog terugbrengen als u toch ontevreden bent) en maak daarna wat korte rondjes buiten. Bouw zo uw wandelingen steeds verder uit.

var bol_pml={"id":"bol_1396358417761","secure":false,"secure":true,"baseUrl":"partnerprogramma.bol.com","urlPrefix":"http://aai.bol.com/aai","productId":"productid=1001004006510569&","site_id":"610","target":true,"rating":true,"price":true,"link_name":"Wandelgids voor vrouwen","link_subid":"","image_size":true,"image_position":"left","width":"250","cols":"1","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF","border_color":"#D2D2D2","letter_type":"verdana","letter_size":"11"};