Is dubbel zien gevaarlijk?

Mijn man van 75 zegt dat hij de laatste tijd dubbel ziet. Hij vindt het zelf hinderlijk maar niet iets om zich over op te winden. Ik maak me er zorgen over. Het gekke is dat hij met één oog dubbel ziet.
Vrouw (63)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Met één oog dubbel zien wordt veroorzaakt door een probleem van het oog zelf. Meestal is het niet heel ernstig. Je kunt het bijvoorbeeld krijgen als de cilinder van je bril niet goed is, maar bij ouderen is het vaak het gevolg van staar. Bij staar ontstaan troebelingen in de lens, die soms een soort strengetje kunnen vormen waar het beeld als het ware aan twee kanten omheen gaat. Ook problemen met het hoornvlies kunnen leiden tot dubbel zien.

Bij dubbel zien met twee ogen kun je aan van alles denken, van 'te veel gedronken' tot ernstiger oorzaken doordat het probleem in de hersenen zit, bijvoorbeeld een herseninfarct of een tumor. Verder kunnen ziekten van de oogspieren dubbel zien veroorzaken.

Wat uw man betreft is het waarschijnlijk niet gevaarlijk als hij ermee doorloopt, maar het probleem lost zich niet vanzelf op. Dus ik zou er toch een keer mee naar de huisarts of oogarts gaan. Grote kans dat het staar is en dat hij veel beter gaat zien als hij zich daaraan laat behandelen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!