Stollingsremmers en bloedingen

Ik ben een man van 86 jaar en heb natte maculadegeneratie. In 2011 heb ik een hartoperatie ondergaan en sindsdien slik ik bloedverdunners. In 2013 kreeg ik een grote bloeding in mijn oog waardoor mijn gezichtsvermogen erg achteruitging. Is er een verband tussen die bloeding en mijn medicijnen?
Sjors (85)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ja. Bij natte maculadegeneratie worden in het oog nieuwe, zwakke bloedvaatjes van slechte kwaliteit gemaakt die makkelijk kunnen gaan bloeden. Zo’n bloeding kan het gezichtsvermogen ernstig aantasten. Door stollingsremmers (ofwel bloedverdunners) wordt het risico op zo’n bloeding bij patiënten met natte maculadegeneratie wel tien keer groter.
 
Hoe belangrijk stollingsremmers zijn na een hartoperatie, varieert per operatie. Stollingsremmers moeten voorkomen dat in het hart bloedstolsels ontstaan. Die stolsels kunnen losschieten en dan een beroerte veroorzaken. Bij sommige omleidingen (bypass-operatie) zijn stollingsremmers niet zo belangrijk, bij sommige kunstkleppen zijn ze heel belangrijk.
Als patiënt kun je het best samen met de cardioloog en de oogarts de afweging maken om wel of geen stollingsremmers te slikken. De cardioloog moet het risico van een beroerte kunnen inschatten; de oogarts moet het risico voor de ogen kunnen inschatten. Helaas komt het voor dat specialisten het een beetje aan elkaar overlaten. De huisarts zou er bovenop moeten zitten, zodat de goede afweging wordt gemaakt.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!