Tranende, rode ogen

Sinds een week of zes heb ik, vrouw van 59 jaar, last van tranende, rode ogen, en het voelt soms alsof er zand in zit. Ik heb nu druppels van de huisarts, die geven soms een beetje verlichting maar het gaat niet over. Mijn oogleden zijn ook wat plakkerig. Wat kan er aan de hand zijn?
Tranende, rode ogen zijn meestal het gevolg van te droge ogen. Het traanvocht dat je ogen goed gesmeerd houdt, bevat onder meer vettigheid, suikers en eiwitten. Als er te weinig smering is, gaan je ogen reageren alsof er vuil in zit. Ze maken dan tranen aan die het vuil moeten wegspoelen, maar daardoor spoelt ook het traanvocht weg en neemt de irritatie toe. 
Uw huisarts heeft u denk ik kunsttranen gegeven. Daarmee kun je de irritatie verminderen en het herstel bevorderen. Misschien hebt u iets te plakkerige kunsttranen gekregen en kunt u een ander merk proberen of de druppels wat bescheidener doseren. Droge ogen kunnen vele oorzaken hebben, waaronder veroudering en hormonale veranderingen. Droge ogen zijn bovendien een bijwerking van veel medicijnen. 
 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!