PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Eigen risico kan boven de 400 euro uitkomen'

Het verplichte eigen risico wordt volgend jaar niet verlaagd en zal daardoor waarschijnlijk stijgen. De verwachting is dat het bedrag voor het eerst boven de 400 euro zal uitkomen.

Dit zeggen Haagse bronnen die conceptstukken voor Prinsjesdag hebben ingezien. Een van de oorzaken is de loonsverhoging in de zorg en extra personeel in verpleeghuizen. Daardoor wordt de zorg wel duurder. 

'Begrijpelijk'

NOS-verslaggever Lars Geerts noemt het logisch dat het demissionaire kabinet van VVD en PvdA het eigen risico in zijn laatste begroting niet verlaagt: "Dat kost klauwen met geld en dat mogen ze in een beleidsarme begroting niet zomaar uitgeven." Haagse bronnen denken dat het bedrag voor het eerst boven de 400 euro kan uitkomen.

Zorgpremie 

Naast het eigen risico zal ook de zorgpremie stijgen. Er wordt rekening gehouden met een toename van 15 tot 20 euro in de maand, terwijl eerder werd gesproken over 30 euro per jaar. Zorgverzekeraars hebben volgens Geerts al een deel van hun reserves ingezet om de premiestijging te dempen, maar die reserves zijn 'niet oneindig'. 

Tien jaar tijd

Het eigen risico werd in 2008 ingevoerd om de drempel voor ziekenhuisbezoek en medicijngebruik te verhogen. Toen moesten mensen de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf betalen. Inmiddels is het eigen risico opgelopen tot 385 euro.

In de verkiezingscampagne was verlaging van het eigen risico een veelbesproken onderwerp. Volgens Haagse bronnen zou er nog geen besluit over zijn genomen bij de formatie. 

Reactie toevoegen

741 Comments

Door j b wesseling (niet gecontroleerd) op wo, 20-9-2017 - 09:49

We zitten in een spiraal van verhoging in eigen risico en premie bijdrage.
WE kunnen ook ombuigen en neerwaarts inzetten door medicijnen beheersing, veel onnodig gebruik, controle en correctie op gebruik, [ voorbeelden zijn er] en neerwaarts inzetten op de premie bijdrage van de basis verzekering door teveel vergoedingen in dit pakket.

Door Visch (niet gecontroleerd) op wo, 20-9-2017 - 09:49

De definitie van charlatan: Een charlatan is een oplichter die mensen op slinkse wijze opzettelijk bedriegt. Dat gebeurt er wanneer er verkiezingen in aantocht zijn. Alles beloven, mooie praatjes en achter hun vuistje heel hard lachen om die domme Nederlanders, die kennelijk nog steeds vertrouwen hebben. Ik verbaas me er ook nog steeds over dat we dit met z,n allen maar zo laten gebeuren. Geen stakingen, geen tegen acties, helemaal niets. Alleen posten op dit soort artikels (ikzelf ook hoor!). En zij maar lachen!

Door Fa (niet gecontroleerd) op di, 19-9-2017 - 21:46

Nou daar ben ik niet mee eens dat het geld voor de assielzoekers bestemd zijn. Er zijn andere aparte regeling voor de vluchtelingen. Zij hebben net recht als jij en ik om naar een huisarts te kunnen als zij ziek zijn of voor medicijnen. Maar het is niet zo dat als jij en ik € 400,00 eigen risico moeten betalen en dat geld naar de vluchtelingen gaan. Is niet zo. Ik ben ook niet mee eens dat de eigen risico omhoog gaat. En de zorgpremies. Want zodra die omhoog gaat dan gaan er nog minder mensen naar de dokter en ziekenhuis. Dit Kabinet denkt niet goed na over dit zulke zaken.

Door H.C.Koldewijn (niet gecontroleerd) op di, 19-9-2017 - 11:26

Ik ben ieder jaar rond febr.maart m'n eigen risico kwijt. Waarom worden wij gestraft terwijl wij evengoed al zoveel duurder uit zijn door extra kosten die niet vergoed worden.

Door j.adamse (niet gecontroleerd) op di, 19-9-2017 - 09:53

Wie kan dit nog betalen, vooral met een gezin

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 18-9-2017 - 18:17

Dat eigen risico is discriminerend ,ouderen betalen veel meer dan de jongeren ,ik vind het pure oplichting maar de ouderen zijn alleen maar een middel om de begroting sluitend te maken ,laten ze eerst maar eens de papieren rompslomp beperken dat is vriendelijker voor de ouderen en bespaard veel meer er is diefstal

Door c.s.lakerveld (niet gecontroleerd) op zo, 17-9-2017 - 17:51

Wat ik er van vind :SCHOfTERIG IN EEN WOORD.De heer Geerts heeft natuurlijk een vorstelijk inkomen en kan deze verhoging waarschijnlijk makkelijk betalen.Hij verdedigt op deze manier alle leugens en beloftes die er door de gevestigde partijen zijn gedaan.
Geen goed woord voor over.

Door W. Klomp (niet gecontroleerd) op zo, 17-9-2017 - 17:45

Terug naar het ziekenfonds. Lijkt mij eerlijker voor iedereen. Weer een verhoging is voor ons niet meer te betalen. Helaas heb ik, omdat het te duur is, al moeten inboeten op mijn gezondheid!

Door Diny (niet gecontroleerd) op zo, 17-9-2017 - 14:50

Ons eigen risico is voor mij en mijn partner al op in de eerste 3 maanden van het jaar en dat is een flinke hap uit ons budget. We betalen ook al genoeg premie laten ze kijken of de zorg goedkoper kan vooral bij de vergoedingen van de Managers.

Door J v es (niet gecontroleerd) op zo, 17-9-2017 - 08:31

Ik ben van plan om helemaal niets meer te betalen Omdat ik mij niet kan herinneren wanneer ik ooit mijn huis dokter heb gezien. Laat staan dat ik het zieken huis of iets dergelijk heb geraad pleeg. Betaal dus al tien tallen jaren voor iets wat ik nog steeds gelukkig niet.nodig heb. Ik vind dat de mensen die net als ik zoiets meemaken n verlaging verdienen DAAROM STOP IK ER MEE AAN HET EIND VAN HET JAAR. Ik wacht net als meer mensen die er zo over denken. De verantwoording lig bij mij dan.