PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

'Zorgpremie gaat met 30 euro omhoog'

We moeten er rekening mee houden dat we volgend jaar meer geld kwijt zijn aan zorg dan verwacht. De zorgpremie wordt waarschijnlijk zo'n 30 euro duurder.

Dat zegt Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW tegen Radio 1. DSW maakt traditiegetrouw als eerste verzekeraar de nieuwe premie bekend. Hij verwacht dat de zorgpremie met gemiddeld €2,50 in de maand zal toenemen: 30 euro over een heel jaar. 

Oorzaak

Dit komt volgens Oomen door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. Jaarlijks krijgen zorgverzekeraars een belangrijk deel van hun inkomsten van de overheid, uit het zorgverzekeringsfonds. Deze pot wordt opgebouwd door werknemers die via hun werkgevers zorgpremie afdragen. Het fonds verdeelt dit geld vervolgens onder alle zorgverzekeraars in Nederland. 

"De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn vorig jaar lager uitgevallen", beweert Oomen van DSW. "En die zal gecompenseerd moeten worden in de zorgpremie, want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden."

'Reserves kunnen omlaag'

Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hadden zorgverzekeraars meer uit hun reserves kunnen putten om de premies laag te houden. Ook de Consumentenbond roepen jaarlijks dat de reserves van de zorgverzekeraars wel wat lager kunnen.

Opnieuw duurder

De afgelopen tien jaar zijn Nederlanders in totaal 58 procent meer kwijt voor hun zorgverzekering. Ook vorig jaar stegen de kosten harder dan verwacht. Het eigen risico bleef voor het eerst in jaren wel gelijk: 385 euro. 

September 

DSW hoopt in september de nieuwe zorgpremie bekend te kunnen maken. Vanaf dat moment volgen de andere verzekeraars. 

Bron: Telegraaf