Moet zorg gratis worden? Dit vindt u

Uitkomsten stelling

De laagste inkomensgroep mijdt steeds vaker de tandarts. Naar aanleiding van dit nieuws formuleerde Plus de stelling: 'zorg zou gratis moeten zijn'. De stemmen zijn geteld en we hebben uw reacties op een rij gezet!

De stelling leverde ruim 1200 stemmen op: 19% zegt oneens, 81% eens.

'Eigen bijdrage maakt mensen bewuster'

Een vijfde van u is van mening dat zorg niet kosteloos moet worden. Zo ook D. de Bruijn: "Niet alles kan kosteloos zijn, daardoor zou de belasting té hoog worden. Het kan niet zo zijn dat lage inkomensgroepen recht hebben op geld van hogere inkomensgroepen. Het enige recht dat de mens heeft is om te leven, de rest moet men zelf doen. Een beetje hulp mag, maar dat is dan ook alles.

Voorkom onnodige zorg
Iemand die liever anoniem blijft, zegt: "Gratis bestaat niet! Op de een of andere manier moet de zorg toch betaald worden. Een eigen bijdrage maakt mensen meer bewust van de kosten en daardoor wordt er minder onnodig beroep op zorg gedaan."

Ook volgens M.L. van der Schoot moet de zorg ergens van betaald worden, maar hij brengt wel een nuance aan. "Zoals het nu geregeld is klopt niet. De rechtsongelijkheid viert hoogtij. Ben je veel of chronisch ziek, word je ook nog eens opgezadeld met hoge kosten." Augusta Hermans voegt daaraan toe: "Volledig gratis misschien niet om te voorkomen dat men voor een wissewasje bij de behandelaar staat. Het product Gezondheid zou in handen moeten komen van niet-partijpolitieke experts."

'Zorg is van levensbelang'

Toch vinden de meesten van u (ruim 80 procent) dat zorg geheel gratis moet zijn. Marjolijn Ritschie beweert op onze Facebook-pagina dat dit juist kostenbesparend zal werken. "Omdat men dan sneller naar de tandarts gaat als er wat is en de schade nog enigszins beperkt is. Dan zijn de kosten uiteindelijk lager." Volgens Karstens moeten de tandartskosten in ieder geval gedekt worden uit de basisverzekering. "Tandarts in de basisdekking, het kraampakket eruit. Wie heeft er, als men op leeftijd is, nog kraamzorg nodig?" 
 
Ziekenfonds en geen eigen risico
Rob van der Zwaan beweert dat we terug moeten naar het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering. "Ik heb altijd een particuliere verzekering gehad en betaalde ineens enorm minder toen er maar 1 soort zorgverzekering kwam", reageert hij op PlusOnline. "Maar de mensen die toen in het ziekenfonds zaten, betalen nu juist veel meer. Ook de verkapte belastingheffing (eigen risico) is absurd en de oorzaak dat mensen met een laag inkomen hun gezondheid verwaarlozen."
 
Ook C. de Heer wil af van het vaste bedrag aan eigen risico: "De zorgkosten moeten gedekt worden door het inkomen (ongeacht de hoogte) van iedereen met een percentage te belasten. Op deze wijze dragen de sterkste schouders de meeste lasten." (Lees ook: wat valt er eigenlijk onder het eigen risico?)
 
Zorgverleners controleren
Bernadine beweert dat zorg gratis kan zijn als er een eerlijke controle is op de nota's van zorgverleners. "Er is te veel macht en betrokkenheid (vriendjespolitiek) in de zorgbranche waardoor de kosten enorm oplopen. Vervolgens dient dit te worden opgebracht door een grote groep mensen. Hetzelfde geldt voor medicijnen. Het is belachelijk hoeveel geld er naar de farmaceutische industrie gaat. En niet om ons beter te maken. Want als dat gebeurt dan kan die industrie wel inpakken dus kijken ze wel uit. Wordt het niet eens tijd voor een staatslabatorium met onafhankelijke bestuurders?"
 
Ten slotte zegt Jack de Vries op de website: "Zorg is van levensbelang. En die hoort voor iedereen betaalbaar te zijn. Preventie is een belangrijk onderdeel."
 
 

Geen thuiszorg meer?
In ons zorgdossier besteden we ook aandacht aan de problemen in de thuiszorg. Heeft u geen recht meer op thuiszorg? Deze jurist strijdt tegen de gemeente en won tot nu toe al zijn zaken: http://www.plusonline.nl/thuiszorg/geen-thuiszorg-meer-deze-jurist-strij....

 

13 Comments

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 3-4-2020 - 19:35

De basisverzekering wordt steeds meer uitgekleed en de verzekering steeds duurder gemaakt zodat medici steeds minder tijd krijgen voor patiënten ondertussen is meneer de zorgverzekeraar de lachende derde. Oh en ongezouten de waarheid mag je ook nooit vertellen, dan negeren ze je.

Door Anoniem (niet gecontroleerd) op vr, 3-4-2020 - 19:30

Het enige recht dat de mens heeft is om te leven

Dat is NIET waar, want als je een depressie hebt lijkt het soms alsof je NIET mag leven, je leven wordt op dat moment gevuld met negativiteit of je het nu wilt of niet. Ik vraag me bijv. regelmatig af waarom leef ik eigenlijk nog? Ook vraag ik me regelmatig af waarom leef ik eigenlijk nog als ik toch niets mag? En natuurlijk altijd weer die dreiging.

Door PL.Bolwerk (niet gecontroleerd) op di, 17-5-2016 - 15:40

Zorgverzekering naar inkomen,eigen risico
is te hoog geworden,eigen bijdrage is voor
veelzaken een breekpunt en vaak onredelijk

Door Mevr Stuursma (niet gecontroleerd) op zo, 15-5-2016 - 14:39

De medicijnen worden nog duurder gemaakt door de apothekers,je moet voor elk medicijn ook nog eens € 6.40 extra aan behandelingskosten betalen en bij een nieuw medicijn nog eens €13,29
extra,dus je eigen bijdrage gaat nog sneller omhoog als je chronisch ziek bent, het is gewoon een geldklopperij,bij de apotheek wordt gezegd dat de prijs van medicijnen omlaag is gegaan,dat is helemaal niet waar,de prijs is gewoon nog hetzelfde als eerder

Door D. van de Velde (niet gecontroleerd) op zo, 15-5-2016 - 11:24

Op dit moment is het een warboel. Kijk als je genoeg geld heb dan is de zorg (wat heet zorg) nog best te doen Maar o wee als je een klein pensioentje hebt . Die bo bo`s vinden oude mensen maar lastig en zeurders. Wij hebben ook recht op een redelijk goed leven. Kunnen wij er wat aan doen dat we wat ouder worden en dat we vroeger hard gewerkt hebben voor dit leven. Als ik alleen al zie en merk wat deze gemeente doet met ons geld dan vind ik het schandalig waar ons geld blijft. Een klein voorbeeld meer dan een jaar geleden moeste de oudere bewoners van een tehuis wijken voor opvang van vluchtelingen (niks mis mee maar wel dat dit al meer dan een jaar duurt en de gemeente er maar niet uitkomt. Dan hadden die oudere bewoners niet zo hals over kop moeten vertrekken Deze maatschappij is alleen geld belangrijk en het ik-gevoel. Ik ben zelf 78 en heb de flower power periode nog meegemaakt. Wat een verschil met nu

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 14-5-2016 - 21:15

Niet alleen het pakket in de basisverzekering moet voor iedereen gelijk zijn, maar ook de premie. Dus afschaffen van al diem budgetpolissen.
Tevens moet het eigen risico afgeschaft worden.

Door a v leeuwen (niet gecontroleerd) op vr, 13-5-2016 - 15:11

zeker terug naar het ziekenfonds wij als ouderen met alleen een aow en een klein pensioentje kunnen het niet meer betalen en gaan dus niet meer naar een arts of naar een ziekenhuis

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 3-4-2016 - 12:32

Ik vind dat het heel normaal is dat men minder naar de huisartsen gaan.Ze blijven zitten je kunt je verhaal kwijt ,ze schrijven een medicijn voor en binnen vijf minuten kun je gaan . En ze rekenen weer het volle pond . Dus gaan de mensen minder .Daar komt bij dat ze een assitenten hebben ,die veel van hen overnemen ,en die ook betaalt moet worden. Het zou eens goed zijn dat die verzekeraars ook daar eens naar kijken .

Door Kor Kalk (niet gecontroleerd) op zo, 27-3-2016 - 17:34

de zorgverzekeraars moeten op grote schaal reorganiseren b.v op het gebied van de medicijnen
administratie
99% van de medicijnen kost bijna niks, toch wordt er een administratie gevoerd, die de medicijnen vele malen
duurder maakt
Dus medicijnen uit het eigen risico

Door Janneke (niet gecontroleerd) op do, 24-3-2016 - 20:02

Vaak wordt er gezegd dat je meebetaalt aan kraamzorg, terwijl je het vaak niet nodig hebt. Nu zit ik in de overgang en ben kinderloos en relatieloos gebleven. Toch heb ik er minder moeite mee om aan kraamzorg van een ander mee te betalen. Die kinderen staan later misschien weer aan je bed als je zelf hulpbehoevend bent. Meer moeite heb ik met het meebetalen aan allerlei bestrijdingsmiddelen voor enge ziektes die zijn ontstaan door ongezonde leefwijze van mensen, die er op zich niet eens zoveel aan kunnen doen trouwens want het wordt er je zo ingepompt dat vaccinaties gezond zijn, dat hormonale anticonceptie geen kwaad kan enz.