Wie regelt wat bij een uitvaart?

Getty Images

Dat er bij een uitvaart ontzettend veel geregeld moet worden, is bekend. Maar welke zaken kan de uitvaartondernemer u uit handen nemen, en wat regelt u zelf?

Dat er bij een uitvaart ontzettend veel geregeld moet worden, is bekend. Het merendeel van het regelwerk kan de uitvaartverzorger u uit handen nemen, maar soms is het ook fijn zelf iets te kunnen doen. In dit artikel bespreken we vast de belangrijkste zaken, zodat u goede afspraken met uw uitvaartverzorger kunt maken.
 

Aangifte van overlijden

De formele kant van een overlijden wordt meestal helemaal voor u geregeld. Na het overlijden komt de huisarts die de dood vaststelt. Deze verklaring is nodig om in de gemeente waarin het overlijden heeft plaatsgevonden ‘Aangifte van overlijden’ te doen. Na deze aangifte geeft de gemeente toestemming voor de begrafenis of crematie. U hoeft hier zelf verder niets voor te doen. Het mág wel: als nabestaande kunt u zelf aangifte van overlijden doen op het gemeentehuis.

Laatste verzorging en opbaring

De uitvaartverzorger spreekt met u af waar de overledene verblijft – thuis, via een traditionele opbaring in een uitvaartcentrum of in een 24 uurskamer - en hoe de laatste verzorging wordt geregeld. Denk hierbij aan een laatste keer wassen bijvoorbeeld, of aan de kleren die de overledene aankrijgt. Als u dat wilt, kunt u hier ook bij helpen. Sommige mensen vinden dat een eng idee, maar het kan ook heel troostrijk zijn om uw dierbare op deze manier nog een laatste keer te verzorgen.
 

Rouwdrukwerk

U bepaalt hoe de kaart eruit komt te zien. Natuurlijk kunt u kiezen uit verschillende ontwerpen en teksten, maar u kunt de kaart ook samen met de andere nabestaanden vormgeven. U levert dan zelf tekst en fotomateriaal aan. In sommige regio’s is het gebruikelijk om een gedachteniskaartje mee te geven na de dienst, en meestal volgt er na een paar weken een dankbetuiging. Ook hier kunt u de ruimte nemen om het persoonlijk te maken door zelf de tekst te schrijven. De uitvaartverzorger kan u helpen met de samenstelling en het drukwerk hiervoor. Houd er rekening mee dat u zelf voor de adressen zorgt: het verzamelen van adressen uit lijstjes en adresboekjes kan vrij tijdrovend zijn. Bespreek met de uitvaartverzorger wie er zorgt voor de adressering & hoe u het moet aanleveren.
 

Locatie

Het aanspreekpunt voor de uitvaart is uw uitvaartverzorger. Hij (of zij) boekt de locatie, het rouwvervoer, geeft de cateringwensen door, regelt eventueel de dragers, bespreekt de opstelling in de zaal of aula, bestelt de bloemen en maakt een kort draaiboek voor de dag zelf. U heeft hier zelf geen omkijken meer naar.
 

Voorbereiding plechtigheid

De uitvaartverzorger kan u advies geven over de plechtigheid en hoe u deze kunt invullen, Bedenk of u zelf wilt spreken, of dat er iemand anders is die dat wil doen. Het kan heel dankbaar zijn om uw gedachten over uw dierbare aan het papier toe te vertrouwen. Neem daar ook de tijd voor. Misschien heeft u al een idee welke muziek er gedraaid kan worden. Iets wat de overledene mooi vond, of iets dat voor u een speciale betekenis heeft? De uitvaartverzorger heeft beschikking over een groot aantal stukken waar u eventueel uit kunt kiezen en staat u graag daarin bij.
 
Als er gasten zijn die willen spreken tijdens de dienst, regelen u en de andere nabestaanden dat hun teksten klaar zijn. De volgorde van sprekers is ook aan u om te bepalen. Wanneer u tijdens de bijeenkomst foto’s of filmpjes van de overledene wilt laten zien, moet u dit beeldmateriaal zelf uitzoeken en aanleveren. Datzelfde geldt voor de muziek. Houd er daarbij rekening mee dat u het beeld- en muziekmateriaal vaak 24 uur van tevoren moet aanleveren, omdat de locatie alles tijdig moet testen en klaar moet zetten.
 
Kortom: u heeft de regie, en bepaalt de inhoud. De uitvaartverzorger helpt u waar kan en neemt uit handen wat u zelf niet kunt of wilt doen.
 

Dag van de uitvaart

Het is fijn te weten dat alles voor deze dag geregeld is. Uw uitvaartverzorger heeft met u besproken hoe laat u waar verzamelt, en wat u mee moet nemen. Uw uitvaartverzorger fungeert vandaag als ‘ceremoniemeester’: hij of zij nodigt de gasten uit in de zaal en doet een kort welkom. Ook de aan- en afkondigingen van sprekers en muziek neemt hij voor zijn rekening. Zo kunt u zich op deze dag richten op het afscheid van uw dierbare zodat u later kunt terugkijken op een mooie, warme en troostrijke dag.