Autobanden en remmen zijn deel van milieuprobleem

Lang werd gedacht dat alleen de verbrandingsmotoren slecht waren voor het milieu. Maar ook slijtageonderdelen van een auto dragen bij aan de uitstoot van fijnstof in de lucht. Een elektrische auto stoot geen CO2 uit, maar is nog steeds belastend voor het milieu.

In mei 2019 kwamen de resultaten van dit Britse onderzoek, afkomstig van de Air Quality Expert Group, naar buiten. De Britse regering vindt nu dat er dingen anders moeten gaan. Er moeten nieuwe eisen komen aan remmen en banden om fijnstof zoveel mogelijk tegen te gaan. De Britten willen een op internationaal niveau standaarden gaan ontwikkelen die ook buiten het land gaan bijdragen aan een schoner milieu.

Of er gekeken is naar het rijgedrag van een elektrische auto ten opzichte van een auto met een verbrandingsmotor is niet duidelijk. Een elektrische auto gebruikt namelijk veel minder vaak de remmen in vergelijking met een regulier voertuig. Elektrische voertuigen remmen meer af op de elektromotor, daardoor slijten de remschijven minder hard. Daarentegen slijten elektrische voertuigen gemiddeld meer banden dan een regulier model. Dit komt mede door het hoge gewicht van de huidige elektrische auto’s.

Bron(nen):