Auto’s gaan twee jaar langer mee dan in 2010

De Nederlandse auto’s gaan steeds langer mee. Sinds 2010 is de gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt afgedankt, met twee jaar gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Auto Recycling Nederland.

Volgens de stichting komt dat vooral doordat de kwaliteit van nieuwe auto’s aanzienlijk is verbeterd. Ook de crisis en de hoge prijzen van nieuwe auto’s verklaren waarom mensen langer met hun auto doen.

Een auto in Nederland gaat tegenwoordig gemiddeld 18,4 jaar mee. Een auto in 2010 ging bij een gemiddelde leeftijd van 16,3 jaar naar de sloop. In acht jaar tijd is de gemiddelde levensduur van een auto dus met ruim twee jaar toegenomen.

In Nederland wordt vooralsnog de Europese norm van 95 procent van recycling van een afgedankte auto ruim gehaald. Het is een groot verschil met vroeger, toen oude auto’s soms nog werden gedumpt in een weiland. 

Afgedankte auto’s worden in Nederland gerecycled tot 98,6 procent van het gewicht. Alles wat overblijft van een oude auto, past nu in een boodschappentas. Strengere milieuregels en technische innovaties gaven de autorecycling de afgelopen jaren een grote impuls.

Bron(nen):