Auto's onnodig duur verzekerd

De overgrote meerderheid van autobezitters blijft lang bij dezelfde verzekeraar. Ook na aanschaf van een andere auto of een verhuizing, switchen ze niet, terwijl juist op zulke momenten een beter passende verzekering is te vinden bij een andere verzekeraar.

Dit blijkt uit een onderzoek van Q&A in opdracht van vergelijkingssite Independer. De premies van autoverzekeringen stijgen al jaren en het eind is nog niet in zicht. Bij het vaststellen van de premie spelen merk en model van de auto en de woonplaats van de verzekerde een rol.

Toch blijft zeventig procent van de verzekerden die een nieuwe auto koopt, bij de oude verzekeraar zonder te kijken of er misschien voordeliger alternatieven zijn. Datzelfde gebeurt bij verhuizingen. In 72 procent van de gevallen geeft de verzekerde een adreswijziging ongeacht de gevolgen voor de verzekering.

Ouder

Ook verzekerden die niet verhuizen en jarenlang in dezelfde auto blijven rijden, kunnen besparen mogelijk door over te stappen. Zowel de eigenaar, als de auto worden immers ouder en het aantal schadevrije jaren verandert. Deze factoren spelen een rol bij de vaststelling van de premie en dan kan een andere verzekering voordeliger zijn.

Uit het onderzoek blijft dat 63 procent van de Nederlanders, die al minimaal vier jaar in dezelfde auto rijdt, nooit de eigen autoverzekering heeft vergeleken met alternatieven. Een flink deel daarvan kan hoogstwaarschijnlijk een zelfde soort autoverzekering vinden met een lagere premie.