Autotest: Suzuki Vitara 1,4

Bas Vetten (50) is beleids­adviseur kwaliteit binnen de ­gehandicaptenzorg. Auto’s zijn voor hem vooral een middel om van A naar B te komen. Hij let wel op ­comfort en uiterlijk als het tijd wordt om een nieuwe aan te ­schaffen.

De fiets is meer zijn ding: Bas trekt er graag per twee­wieler op uit. En zijn ­werkplek is vanuit huis prima per fiets te ­bereiken. “Maar dat kan ­helaas niet ­altijd, geregeld moet de auto toch dienst doen”, zegt hij. Dan komt zijn Toyota Auris ­Hybrid in actie, een zuinige hybride auto. ­Behalve voor de woon-werk­kilometers komt zijn Toyota van stal voor vakanties, weekendjes weg en familiebezoeken. Waarmee het jaartotaal op zo’n 20.000 kilometer uitkomt.

Het oordeel

De vierwiel-aangedreven Suzuki Vitara uit onze test is niet bang voor modderig terrein. Maar het ­­merendeel van de eigenaren zul je daar niet vinden. Zij kiezen voor 4x4 omdat het veiliger is op asfalt. Het ­­levert meer grip op, zeker bij nat en glad weer. 

Elke Vitara – ook met alleen voorwielaandrijving – kan terreinachtige ritten aan omdat de bodemplaat hoog van de ‘vloer’ staat. Dit geeft ruimte bij oneffenheden. Het maakt bovendien de instap een stuk prettiger, iets wat Bas eveneens waardeert. “Dat is inderdaad fijn. 

Maar wat mij opvalt, is dat de auto van buiten groter lijkt dan binnenin. Hij ziet er groot en stoer uit en is tegelijkertijd chic, maar met mijn 1.90 meter zit ik met de haren tegen het plafond. Dit kan te maken hebben met het glazen dak: het plafond is dan vaak lager dan normaal. In mijn eigen auto is de zitpositie overigens ook niet optimaal”, zegt Bas. De compactheid heeft ook voordelen: “Het is zeker geen ‘bak’ en je kunt er goed mee parkeren.”

De ruimte aan boord is oké, vindt Bas. Wel moet hij de bestuurdersstoel vanwege zijn lengte ver naar achteren zetten. Dit beperkt de beenruimte achterin. Het rijden is een genot. “Vooral de veiligheidsvoorzieningen zijn ­geweldig, zoals het rijden op cruise control. Daarbij houdt de auto zelf de snelheid van en de afstand tot je voorganger in de gaten. Heel relaxed, vooral op lange stukken of in files. Want hij remt zelf af en trekt zelf weer op. Zelfs in de stad wanneer er al verkeer wacht voor een verkeerslicht..”

Bas’ conclusie: “Het is een fijne auto om in te rijden. Heel comfortabel, krachtig en goed afgewerkt en je kunt er overal mee komen. Bovendien krijg je veel waar voor je geld.”

De Suzuki Vitara voelt zich dankzij de vierwielaandrijving ook thuis naast de weg. En zelfs op zwaar terrein. Dat maakt deze auto voor Bas extra interessant. Als buitenmens komt hij geregeld op locaties waar het asfalt het moet afleggen tegen mindere onder­gronden. “Het mooie is bovendien dat mijn racefiets er in past. Geen gedoe met fietsrekjes”, aldus de Plus-tester van dienst.

Tien plus- en/of minpunten

+  Hoge instap.
+  Stoer en chic uiterlijk.
+  Duidelijke bediening.
+  Veel veiligheidselektronica.
+  Goed zicht rondom.
+  Eenvoudig parkeren (ook dankzij de achteruitrijcamera).
+  Vlakke laadvloer met dubbele bodem voor extra bagageruimte. 
+  Soepele, stille automaat.
–  Houdt bij snel accelereren wel beetje in.
–  Windgeruis bij deuren.

De concurrentie

Andere stoere 4x4’s

TOYOTA C-HR 1.2T AWD

 • 116 pk
 • 19 cm langer
 • F-label, 152 g CO2/km, 1 op 14,9*
 • Vanafprijs €34.895

MINI COUNTRYMAN COOPER ALL4

 • 136 pk
 • 13 cm langer
 • E-label, 145 g CO2/km, 1 op 15,6*
 • Vanafprijs €40.690

JEEP RENEGADE 1.3T 4WD

 • 180 pk
 • 7 cm langer
 • G-label, 166 g CO2/km, 1 op 13,7*
 • Vanafprijs €40.490

Vind al onze autotests terug op www.plusonline.nl/auto

Bron(nen):