De meest opvallende verkeersregels over de grens

Gaat u lekker op vakantie? Wees er dan alert op dat in andere landen soms andere verkeersregels geleden dan in Nederland. Hierbij een handig overzicht.

Door rood licht rijden is vrijwel overal verboden, evenals te hard rijden. Maar wist u dit al?

Slippers van het pedaal

Met slippers aan achter het stuur? Niet in Frankrijk of Spanje. Rijden met slippers of op blote voeten is verboden, want daarmee verlies je gemakkelijk de controle over de auto, zo redeneert men. Schoenen moeten dus aan de achterkant vastzitten.

Twee handen aan het stuur!

In Spanje is het verboden om één hand van het stuur te halen. Even lekker nonchalant uit het raam leunen is dus not done.

Niet eten of drinken

Ook kun je in Spanje maar beter niet eten of drinken achter het stuur: dat is verboden.

Fietsen? Helm op!

In Spanje moet iedere fietser onder de 16 jaar een helm dragen. Ook volwassenen moeten buiten de bebouwde kom een helm op.

Roken in de auto

Sigaretten uit het raam gooien wordt in Spanje beboet met minimaal 200 euro, vanwege het risico op bosbranden.

Lekker de voetjes op het dashboard?

Ook dat is in Spanje tegen de regels en kan een forse boete opleveren.

Zoenen en kletsen

Je bijrijder of bestuurder zoenen terwijl de auto rijdt is in Spanje ook verboden. Sterker nog, iets te luid discussieren kan er al in resulteren dat de politie je aan de kant zet. Probeer bij een conflict over de optimale route dus om niet uw geduld te verliezen!

Alleen schone auto's

Huurt u in Rusland een auto, dan kunt u maar beter even langs de wasstraat. Rijden met een vieze auto of camper is daar namelijk keihard verboden. En wat is vies? Dat beoordeelt de lokale politieagent: er staan geen criteria in de wet. Lekker handig.

Eén glas wodka

Nog eentje uit Rusland: je mag met maximaal 1 glas wodka op nog achter het stuur kruipen, maar meer dan dat wordt streng bestraft.

Onnodig lawaai

In Zwitserland is men erg gesteld op de rust. Onnodig lawaai maken wordt dan ook zwaar bestraft. Let dus op dat u uw autodeur niet te hard dichtgooit, niet onnodig toeters, de radio niet te luid zet...

Broodje aap

Niet alle geruchten zijn waar. Zo wordt al jaren het hardnekkige gerucht verspreid dat je in de Amerikaanse staat Colorado op zondag niet in een zwarte auto mag rijden, of dat je in Denemarken onder je auto moet kijken voordat je wegrijdt, voor het geval er iemand ligt te slapen. Beide wetten bestaan niet en zijn echt compleet verzonnen.

Bron: Telegraaf