Dit moet u weten over verkeersboetes

Getty Images

U rijdt net iets te hard en bemerkt dat u wordt geflitst. Vervelend, want dat gaat u geld kosten. Maar wat als de boete pas een jaar later op de mat valt? En wat is eigenlijk het verschil tussen de boetebeschikking en de strafbeschikking? Maar, om te beginnen: een waarschuwing.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau - dat de boetes namens de overheid int - verstuurt boetes en aanmaningen NOOIT per e-mail, maar altijd per post. Ontvangt u wel een boete per mail, dan is er waarschijnlijk sprake van een poging tot oplichting. Heeft u wel zo’n verdacht bericht ontvangen? Klik dan niet op de links en open geen bijlagen, maar kijk op de website van het CJIB.

Boetebeschikking

Als het om verkeersboetes gaat, zijn er twee soorten beschikkingen: de boetebeschikking en de strafbeschikking. De boetebeschikking is in feite de eenvoudige bekeuring, ook wel bekend onder de naam Wet Mulder-bekeuring. Hieronder vallen lichte verkeersovertredingen, zoals door rood rijden en snelheidsovertredingen tot 30 kilometer per uur (40 km per uur op autosnelwegen). U herkent de boetebeschikking aan de letter M rechtsboven in de brief.

Strafbeschikking

De strafbeschikking is er voor zwaardere verkeersovertredingen, zoals zware snelheidsovertredingen en rijden onder invloed. U herkent de strafbeschikking aan de letter O.

Termijn ontvangst boeteschikking

De tijd tussen de overtreding en de ontvangst van de boetebeschikking mag maximaal vier maanden bedragen. Is de overtreding met een huurauto begaan, dan mag de boetebeschikking langer op zich laten wachten: maximaal acht maanden. In sommige situaties mogen deze termijnen worden overschreden, bijvoorbeeld bij tussentijdse verhuizingen van de bestuurder of kentekenhouder.

[ITEMADVERTORIAL]

Termijn ontvangst strafbeschikking

De tijd tussen de overtreding en de ontvangst van de strafbeschikking mag maximaal drie jaar bedragen.

En als de boete te laat komt?

Als de termijn is overschreden, kunt u online of per brief in beroep gaan: op de beschikking leest u hoe u dit doet. Zolang er nog geen uitspraak op uw beroep is gedaan, hoeft u de boete niet te betalen.

Nieuw uiterlijk voor de boetebeschikking

Tot aan de zomer van 2017 bestond de boetebeschikking uit een brief met een acceptgiro, maar dat is niet meer zo. Op de website van het Centraal Justitieel Incasso Bureau ziet u hoe de nieuwe verkeersboetebeschikking eruitziet.

Parkeerboete

Tot slot nog even over de parkeerboete. Deze boete is eigenlijk een vreemde eend in de bijt, het is namelijk een belastingaanslag van de gemeente waarin de parkeerovertreding wordt begaan. Als u het niet eens bent met een parkeerboete, moet u een bezwaarschrift bij de desbetreffende gemeente indienen.

Auteur