Doet uw navigatie het na 7 april nog wel?

Door de zogeheten ‘GPS-omwenteling’ kunnen navigatiesystemen en GPS-apparatuur van tien jaar en ouder na 7 april in de war raken. Updaten is het devies.

Het telsysteem van de oudere GPS-systemen zal in de nacht van 6 op 7 april vol raken en begint dan weer bij nul. Dit gaat een beetje zoals bij auto’s van vroeger, wanneer de kilometerteller na 99.999 kilometer weer op nul sprong. Hiervoor waarschuwt het Agentschap Telecom in Groningen en het Amerikaanse ministerie voor Homeland Security.

“Door het terugzetten van de kalender kan het leiden tot miscommunicatie tussen GPS-satellieten en -ontvangers, hierdoor kan een aantal chips in navigatiesystemen bepaalde functies niet langer verwerken”, schrijft TomTom op zijn website. GPS-navigatie kan makkelijk de weg kwijt raken, doordat het een zeer nauwkeurige tijdmeting heeft om de positie te bepalen. Het kan ook heel traag worden, omdat het op zoek gaat naar satellieten op de plek waar deze 20 jaar geleden hingen.

Wil je dit alles voorkomen, controleer dan de softwareversie van het apparaat en benader eventueel nog de leverancier van de navigatieapparatuur of de klantenservice van jouw automerk. Als eigenaar van de TomTom kun je bijvoorbeeld het serienummer op de website invoeren om te controleren of het systeem straks nog werkt. Over 157 jaar zijn pas de nieuwere navigatiesystemen aan de beurt.

Bron(nen):
Trefwoorden: