E10-benzine vanaf oktober verplicht: dit verandert er voor u

Vanaf oktober 2019 zijn tankstations verplicht E10 benzine aan te bieden. 10 procent van de auto’s is echter alleen geschikt voor E5. Wat gaat daarmee gebeuren?

E5 of E10

Het verschil tussen E5 en E10 is het percentage ethanol. Bij E5 (vaak Euro 95) bestaat het mengsel uit maximaal 5 procent ethanol, de rest is benzine. Bij E10 is het maximaal 10 procent. Ethanol is een agressievere stof dan benzine en kan onderdelen aantasten. 90 procent van de auto’s is echter gewoon geschikt voor E10.

Check hier of uw auto geschikt is voor E10.

Wat gaat er veranderen?

Vanaf oktober 2019 zijn pompstations met meerdere soorten benzine verplicht om E10 aan te bieden. Kleinere tankstations verkopen vaak maar één soort benzine, zij mogen volgens de ANWB kiezen welke soort ze aanbieden. Sinds oktober 2018 is een stickersysteem ingevoerd. Op de pomp staat dan of er E5 (Euro 95), E10 of B7 (diesel) uit de slang komt.

Frankrijk en België

In Frankrijk is E5 langs de snelwegen moeilijk te verkrijgen. E10 heet daar nu Euro 95-E10. Automobilisten die alleen E5 kunnen tanken moeten dan kiezen voor SuperPlus 98, die duurder is dan E10. Buiten de snelwegen is E5 nog wel goed verkrijgbaar.

In België zijn in januari 2017 alle E5-pompen vervangen door E10. Net als langs de Franse snelwegen ben je dan aangewezen op het duurdere SuperPlus 98.

Toekomst onduidelijk

Of de kleinere tankstations in de toekomst overstappen op E10 is nog onduidelijk en zal afhangen van de keuzes die de pomphouders maken. Ook is het onduidelijk of de tankstations op termijn E5 benzine langs de snelweg duurder aan gaan bieden of net als in België en Frankrijk alleen nog SuperPlus verkopen. De ANWB heeft bij de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu gepleit dat de invoering van E10 niet mag leiden tot lastenverzwaring van automobilisten.

Sinds oktober 2018 hebben diesel en benzine een nieuwe naam gekregen. Klik hier voor meer informatie.

Bronnen: ANWB