Gebruik van telefoon in verkeer neemt toe

Uit een nieuw rapport van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat steeds meer mensen hun telefoon in het verkeer gebruiken.

Bijna 69 procent van de ondervraagden gaf aan vorig jaar weleens de telefoon te hebben gebruikt in het verkeer. De telefoon wordt voornamelijk gebruikt voor navigatie, om muziek te luisteren en om spelletjes te spelen.

Ruim 66 procent van de Nederlands verstuurt weleens een appje achter het stuur tijdens stilstand, maar bijna 57 procent doet dit ook tijdens het rijden of lopen. Voetgangers spannen de kroon: 84,4 procent gebruikt de telefoon tijdens het lopen. Daarna volgen automobilisten met 65,6 procent en fietsers met 55,7 procent.

Waar jongeren hun telefoon gebruiken uit gewoonte, willen volwassenen vooral bereikbaar zijn bij noodgevallen. De enige groep die dan ook minder gebruik is gaan maken van hun telefoon zijn volwassen fietsers. Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis, zegt dat dit een gevolg kan zijn van aandacht voor het onderwerp in combinatie met het invoeren van boetes. Deze verzekeringsmaatschappij gaf opdracht tot het onderzoek.

Zij noemt het "zorgwekkend dat het gewoontegedrag niet vermindert en het vertrouwen in de eigen bekwaamheid niet afneemt. Omdat het meestal goed afloopt, zien mensen niet de noodzaak hun gedrag te veranderen." Jansen denkt dat campagnes en apps als PhoNo en AutoModus hierbij kunnen helpen.

Bron(nen):