Grote daling autodiefstallen

Getty Images

Vorig jaar zijn der 5404 personenauto's gestolen, dat is zestien procent minder dan een jaar eerder. Het is de grootste daling in de afgelopen vijf jaar. Ook motoren en vrachtauto's werden vorig jaar minder gestolen.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars. Het terugvindpercentage van gestolen auto's is 45 procent. De afgelopen jaren schommelde dit ronde de 40 procent. De kans dat een gestolen auto wordt teruggevonden is het grootst binnen de eerste 24 uur na de diefstal. Dat geldt vooral voor relatief nieuwe auto's. Auto's die ouder zijn dan vier jaar worden minder vaak teruggevonden.

De afname van autodiefstal is het grootst in de drie grote steden. Alleen in Limburg is er een lichte stijging. Bij personenauto's zijn SUV's populair bij het dievengilde. Zo zijn er 104 Nissan Qashqai's gestolen. Absoluut koploper blijft de VW Golf met 325 stuks, gevolgd door de VW Polo (295) en de Fiat 500 (196).

Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) denkt dat de coronapandemie heeft bijgedragen aan de daling. Ook de avondklok en het koude weer in februari hebben mogelijk een rol gespeeld.

Bron: Verzekeraars

Auteur 
  • Perry van Dijk