Grote premieverschillen autoverzekeringen tussen grote steden

Premies van autoverzekeringen verschillen tussen steden onderling. Dit concludeert vergelijkingssite Geld.nl na analyse van ongeveer 18.000 gegevens uit de elf grootste steden van Nederland.

Het is niet verrassend dat premies regionaal verschillen. Een autoverzekering in een dorp is doorgaans veel goedkoper dan in een grote stad. Vergelijkingssite goedkoopsteautoverzekeringen.net meldde onlangs dat ook tussen provincies behoorlijke verschillen bestaan. Maar de verschillen tussen de grote steden onderling blijken volgens Geld.nl nog groter te zijn.

Bij het vaststellen van de hoogte van een premie kijken verzekeraars onder andere naar regionale criminaliteitscijfers, verkeersdrukte en het aantal ongelukken. Ook leeftijd van de bestuurder speelt een rol; jongere bestuurders betalen vaak meer premie. Maar ook de woonlocatie beïnvloedt de kosten van de autoverzekering: tussen adressen op de begane grond of een verdieping lopen de premies uiteen.

€500 duurder

Een automobilist is in Rotterdam het duurst uit, met een gemiddelde premie van €105,62 per maand. Den Haag (€96,86) en Utrecht (€96,21) maken de top drie af. Amsterdam neemt met gemiddeld €95,26 de vierde plaats in. Van de elf grootste steden in Nederland zijn Breda (€73,81), Haarlem (€69,53) en Groningen (€62,73) het goedkoopst. Het verschil tussen Groningen en Rotterdam bedraagt op jaarbasis dus zo’n €500.

Bron: Geld.nl