Jongeren vinden ouderen een gevaar op de weg, maar zijn het vaak zelf

Getty Images

Automobilisten op leeftijd reageren langzaam achter het stuur en zijn een gevaar op de weg, zeggen jongeren. Is dat echt zo?

EenVandaag vroeg 25.000 leden van het 'EenVandaag Opiniepanel' hoe zij over andere automobilisten denken.

Herkeuring

Uit het onderzoek blijkt dat veel jongeren vinden dat ouderen een gevaar op de weg zijn. Ze zouden te langzaam rijden, traag reageren en andere bestuurders in gevaarlijke situaties brengen. Eén op de drie jongere familieleden maakt zich zelfs zorgen over het rijgedrag van een ouder familielid. Volgens hen zouden automobilisten op leeftijd vaker een herkeuring moeten krijgen.

'Even veilig als vroeger'

De meeste 75-plussers denken daar heel anders over. Zij vinden zichzelf geen slechte chauffeur en rijden naar eigen zeggen even veilig als vroeger, 'vaak beter dan jongeren'. Ouderen denken dat ze zelf wel aanvoelen wanneer het moment gekomen is dat ze moeten stoppen met autorijden. Ook weten ze dat het verstandig is om bepaalde situaties te mijden. Ze zitten dan ook lang niet altijd achter het stuur tijdens de spits, of 's avonds laat als het zicht slechter is. 

De echte brokkenpiloten

Jongeren en ouderen zitten duidelijk niet op één lijn, ze wijzen vooral naar elkaar. Maar wie heeft daadwerkelijk gelijk? Duidelijke en actuele cijfers van het aantal ongevallen met de auto per leeftijd zijn er niet, maar duidelijk is wel dat jongeren relatief vaker betrokken zijn bij botsingen. En cijfers over auto-ongevallen met een dodelijke afloop zijn er wel: jongeren maken dit vier keer zoveel mee als automobilisten op leeftijd. 

Minder ervaring, meer risico

Dat jonge bestuurders vaker betrokken zijn bij auto-ongelukken dan ouderen heeft meerdere oorzaken. Hun hersenen zijn pas volgroeid rond hun 25ste levensjaar. Het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat we ‘eerst denken en dan doen’ is als laatste uitontwikkeld. Jongeren en jongvolwassenen zijn dus meer geneigd om risico's te nemen, ook op de weg.

Tot slot hebben jonge bestuurders simpelweg minder ervaring en weten ze dus niet altijd adequaat te reageren in verkeerssituaties. In tegenstelling tot ouderen, die in een fractie van een seconde weten hoe ze moeten reageren.

Bron: Volkskrant, SWOV