Met de auto op wintersport? Bereid je goed voor

Brancheorganisatie BOVAG constateert uit onderzoek dat veel automobilisten onvoorbereid reizen naar hun wintersportbestemming. Zo neemt niet iedereen sneeuwkettingen mee, of ontbreken de winterbanden onder de auto.

Banden op tijd controleren

Ruim een derde van de automobilisten die winterbanden of vierseizoenenbanden heeft gemonteerd zegt niet te weten of deze banden voorzien zijn van het sneeuwvlokjessymbool. In Duitsland zijn banden met dit symbool verplicht bij winterse omstandigheden. 

Meer dan de helft van de automobilisten geeft aan niet te weten of de banden voorzien zijn van de indicatie M+S (mud and snow). De BOVAG raadt wintersporters dan ook aan om niet alleen de markeringen op hun banden, maar ook de profieldiepte te controleren. Een minimale profieldiepte van vier millimeter is in veel Alpenlanden vereist.

Boete 5.000 euro

Door niet de juiste maatregelen te nemen, riskeren ongeveer 300.000 wintersporters boetes tot 5.000 euro. In Oostenrijk geldt dit bedrag voor het niet omleggen van sneeuwkettingen in een gebied waar dat verplicht is. 

De boete geldt ook bij het veroorzaken van gevaar in het verkeer, bijvoorbeeld door op zomerbanden te rijden. 

Bron(nen):