PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Mijn kentekenplaten zijn gestolen. Wat nu?

Het kan ons allemaal overkomen. U bent van plan een autorit te maken, maar tot uw grote schrik zijn beide kentekenplaten zomaar verdwenen! Wat nu? Het is belangrijk om direct actie te ondernemen, anders brengen de dieven u in grote problemen. Wat u precies moet doen, leest u hier.

Kentekenplaten worden regelmatig gestolen. Ze worden voornamelijk gebruikt om met een eigen auto te tanken, en vervolgens zonder te betalen weg te rijden. En uw kentekenplaten staan dan op de foto, dus als u niets doet krijgt u zelf de politie op uw dak. En bewijs dan maar eens dat u het niet was. Een ander mogelijk scenario is dat men met gestolen kentekenplaten de grens over rijdt om een gestolen auto door te verkopen.

Snel actie ondernemen

De eerste stap: aangifte doen. Zijn de kentekenplaten gestolen, of denkt u dat ze gestolen zijn, of bent u zelf een kentekenplaat verloren? In alle gevallen moet u direct aangifte doen bij de politie. Zonder kentekenplaten mag u zelf ook niet in de auto stappen. Dit kan in 9 van de 10 gevallen gewoon online. De aangifte geeft u een bewijs dat ze gestolen zijn en vrijwaart u direct van enige aansprakelijkheid, mocht er na het tijdstip van de diefstal iets gebeurd zijn waarbij uw kentekenplaten gebruikt zijn. Na de aangifte kunt u direct nieuwe platen bestellen. Dit kunt u laten doen door een bij de RDW erkende kentekenfabrikant. Een erkende kentekenplaatfabrikant herkent u aan het RDW-erkenningschild en de sticker met daarop de tekst ‘afgifte kentekenplaten’.

Wat u nodig heeft:
- Uw originele Voertuigbewijs (deel 1A)
- Een geldig legitimatiebewijs

Het maken van die nieuwe kentekenplaten kost slechts enkele minuten, dus meestal kunt u even wachten en ze direct in ontvangst nemen. De fabrikant bepaalt zelf de prijs, denk meestal aan een euro of 30 voor een set.

De duplicaatcode

De nieuwe kentekenplaten krijgen een zogenaamde duplicaatcode. Dit is een cijfer dat op uw kenteken vermeld wordt, de 1 of 2 boven het linker streepje in het kenteken. Die code is bedoeld om aan te tonen dat u niet aansprakelijk bent voor misdaden die zijn begaan met de originele platen. Die duplicaatcode is namelijk ook zichtbaar bij fotocontroles op de snelweg.

Beste advies: voorkom de diefstal

Er zijn ook bedrijven die uw kenteken tegen diefstal kunnen beschermen. Het borgen van kentekenplaten is een beproefd middel om de kans op diefstal drastisch te verminderen. Met speciale schroeven, die alleen met gecertificeerd gereedschap kunnen worden bevestigd, worden uw kentekenplaten vastgezet. Als u op Google 'beveiliging diefstal kenteken' komt u al een aantal bedrijven tegen die deze dienst voor u kunnen uitvoeren. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Bron: www.rijksoverheid.nl