Nederlandse wegen in de top 3 van de wereld

Nederland staat in de top 3 van beste wegen over de hele wereld. Toch komt ons land op gebied van bereikbaarheid niet verder dan de 24e plek. Hoe zit dat?

We scoren laag omdat het relatief lang duurt om van A naar B te komen, blijkt uit internationale concurrentieindex van het World Economic Forum (WEF). Dat komt omdat we in een klein land veel auto's en files hebben, meldt Business Insider (BI) naar aanleiding van de cijfers van het WEF. 

Het WEF publiceerde deze week de jaarlijkse graadmeter voor de internationale concurrentieposities van 140 landen. De concurrentieindex wordt berekend op basis van factoren, als veiligheid, belastingklimaat, onderwijs en infrastructuur. Het WEF kijkt bij dat laatste ook naar de gemiddelde snelheid waarmee mensen zich kunnen verplaatsen tussen de tien grootste steden in een land. Duitsland staat op plek zes, Frankrijk op negen en België op plek negentien: ze doen het allemaal veel beter dan Nederland.

Ons land is er dit jaar erg op achteruitgegaan. We staan niet meer in het rijtje van de vijf concurrerendste economieën van de wereld. Op de Global Competitiveness Index stonden we vorig jaar op de vierde plaats; nu nemen we de zesde plaats in. 

Bron(nen):