Op vakantie met de elektrische auto: goed plannen en durven

Nederland is met 39.200 publieke laadpalen behoorlijk goed bedeeld, en ook in Duitsland en Frankrijk staan veel laadpalen. Maar voorbij deze landen is het soms goed zoeken naar een publieke laadpaal.

De populairste vakantielanden onder Nederlanders hebben vaak nog wel voldoende laadpalen om zorgeloos van A naar B te komen. Zo staan er in Duitsland 28.377 publieke laadpalen en in Frankrijk 25.479. Ook in Spanje en Italië zijn er redelijk wat te vinden, maar houd er in deze landen wel rekening mee dat uw laadpas mogelijk niet in elk dorp werkt. Neem er dus verschillende mee.

Verder naar het oosten van Europa zijn laadpalen schaars tot uiterst zeldzaam. Volgens de ANWB staan er in Servië bijvoorbeeld maar twintig laadpalen, waarvan de meeste in de steden Belgrado en Nis. En Albanië en Macedonië kunt u maar beter helemaal niet bezoeken met uw elektrische auto.

Accu sneller leeg

Op weg naar uw vakantiebestemming loopt de accu van uw elektrische auto over het algemeen sneller leeg dan gemiddeld. U bent namelijk zwaarder beladen dan normaal, en zult waarschijnlijk een groot deel van de route over de snelweg rijden. Ook het gebruik van de airco vermindert het bereik, maar geen zorgen hierover: voordat de airco uw accu volledig leeg heeft getrokken, krijgt u een melding.

Voorbereid de weg op

Om te voorkomen dat u toch met een lege accu komt te staan, is het belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan.

  • Zorg voor voldoende laadpassen voor onderweg.
  • Er bestaan apps waarmee u kunt zien waar laadpalen staan en of ze beschikbaar zijn. Voorbeelden zijn Chargemap en Newmotion.
  • Zoek een snellaadpaal om te voorkomen dat u urenlang stilstaat.
  • Verblijf bij voorkeur in hotels of op campings waar laadpalen beschikbaar zijn.

Zonder risico op vakantie?

Wilt u helemaal zorgeloos met uw elektrische auto op vakantie? Overweeg dan eens een speciale rondreis voor elektrische auto’s. Deze worden door veel landen in Europa aangeboden.

Bron: RTL Z