Rechter oordeelt: rijden met je telefoon op schoot mag

Getty Images

Een positieve doorbraak voor automobilisten die door een ‘slimme’ camera zijn betrapt met een telefoon op schoot. De boete van 250 euro die dit oplevert is onrechtvaardig en wordt daarmee opgeheven, oordeelt de rechtbank Rotterdam.

Appcamera's

Het Openbaar Ministerie zet sinds half november zogenoemde appcamera’s in, vooral in de randstad. Die constateren volautomatisch of er sprake is van ’vasthouden mobiel elektronisch apparaat tijdens rijden’. De telefoon op schoot is óók vasthouden, vindt het OM. Inmiddels lopen er 1450 beroepen tegen boetes door toedoen van de nieuwe camera’s.

Onduidelijke regelgeving

Maar volgens de kantonrechter in Rotterdam is de regelgeving voor rijden met een mobiele telefoon op schoot ‘diffuus’ en ‘onvoorspelbaar’, terwijl het juist duidelijk moet zijn voor de bestuurder wat wel en niet mag. Het is voor het eerst dat een rechter niet meegaat met de redenering dat ’vasthouden’ breed moet worden geïnterpreteerd. In maart ving een autobestuurder die op de A10 was gekiekt met zijn telefoon op zijn been zelfs nog bot bij de rechtbank Amsterdam. Zijn telefoonhoesje was bovendien dichtgeklapt.

Dat een bestuurder soms kijkt naar iets op zijn been en moet zorgen dat de boel op zijn plek blijft, geldt ook voor bijvoorbeeld een appel, broodtrommel of wegenkaart. En dat is wel legaal, constateert de Rotterdamse rechter. Het OM houdt daarentegen vol dat ‘op schoot’ fout is. Mogelijk verschaft een uitspraak in hoger beroep bij een andere zaak binnenkort meer duidelijkheid, zegt een woordvoerster van het OM tegen de Telegraaf. De eerste proefperiode met de slimme camera’s is afgerond en wordt geëvalueerd. Anders dan het OM hanteert de politie bij cameracontroles op ’appen’ achter het stuur het ’vier ogen-principe’. Er kijken twee agenten naar de beelden voor er een boete volgt.

Bron: Telegraaf

Auteur