Test: de beste all seasonband

Getty Images

Automobilisten hebben een alternatief voor het halfjaarlijks wisselen van zomer- en winterbanden. Een all seasonband kan het hele jaar door worden gebruikt. In de zomer met een zwaar beladen auto over gloeiend heet asfalt naar het zuiden. In de winter door sneeuw en hagel bij temperaturen onder nul De beste all seasonband is…

Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. 

Dat blijkt uit de all seasonbandentest van de ANWB. De Goodyear (€125) is de eerste all seasonband die vier sterren in de test scoort. Het maximum is vijf sterren, dus er is ruimte voor verbetering. De band presteert goed op nat en op winters wegdek. Op winters wegdek is de Goodyear zelfs bovengemiddeld goed. Er is een korte remweg op sneeuw en ijs. Op sneeuw is er een goede grip. De testauto laat zich met deze band veilig en precies over het besneeuwde parcours sturen.

Op droog wegdek, bij hoge zomerse temperaturen heeft de band tekortkomingen. Er is niet zoveel feedback in het stuur en de band mist precisie. Zeker in lange tochten zijn er dan steeds kleine stuurcorrecties nodig.

De band heeft een zeer goede slijtvastheid en dus een lange te verwachten levensduur. Ook op andere milieu-eigenschappen, zoals slijtage deeltjes en brandstofverbruik, komt de band zeer goed uit de test. Per saldo geeft dat de eindbeoordeling “goed”.

Getest is de bandenmaat 205/55 R16. Dit is de meest verkochte bandenmaat. Deze maat komt veel voor onder populaire middenklassers zoals de Audi A3, Citroën C4, Mini, Nissan Leaf, Peugeot 2008, Skoda Octaviana en Toyota Corolla. De testauto was de VW Golf VIII.

Auteur