Test: de beste zomerband

Ieder halfjaar test de ANWB zomer- en winterbanden, iedere keer twee andere maten. Dit keer zijn de bandenmaten 185/65 R15 H en 215/65 R16C getest. In de laatste groep scoorde geen enkele band goed. In de eerste bandenmaat is de Bridgestone Turanza T005 de beste.

De Bridgestone (€95) komt als beste uit de test op zowel droog als nat wegdek. Hij heeft ook het hoogste gewogen eindcijfer. Minpuntje is dat afrolgeluiden buiten de auto wat hoger zijn dan gemiddeld. Het is ook niet de meest slijtvaste band uit de test. Over de hele linie zijn de testers tevreden ver deze bandenmaat. Geen enkele band krijgt een onvoldoende, zodat er in deze maat een ruime keus is uit veilige banden.

Banden in de maat 185/65 R15 H worden gemonteerd onder nieuwere auto's uit het B-segment en onder wat oudere modellen uit de middenklasse. Voorbeelden zijn Dacia Lodgy en Logan, de Kia Stonic, de Renault Zoe en wat oudere modellen als de BMW E36  3-serie en de Volvo S40/V40. In de test is de nieuwste VW Polo gebruikt.

Bestelauto's

Dit jaar is voor het eerst een band voor bestelauto's getest, de 215/65 R16C. Ook personenbusjes, campers en caravans rijden op deze banden. Van de zestien geteste banden halen er maar vijf een voldoende, 3-sterren. De beste daarvan is de Apollo Altrust (€120). Geen enkele band haalt een goed (4 sterren). Twee banden komen niet verder dan 2-sterren (onvoldoende) en nog eens negen banden komen uit op maar 1 ster (slecht). Vooral op nat wegdek presteren deze banden slecht. Elf van de zestien krijgen een onvoldoende.
 

Bron(nen):
  • ANWB Auto
Trefwoorden: