Tips bij het Europese schadeformulier voor je auto

Wat te doen na een ongeval

Vrouw achter het stuur met man ernaast in de auto
Getty Images

Het Europees schadeformulier gebruik je na een ongeval of aanrijding. Met dit formulier bepaalt de verzekeraar wie er schuldig is en wat de schade is. Hieronder zetten we de belangrijkste informatie op een rij en geven we tips voor het invullen.

Het Europees schadeformulier, ook wel 'Aanrijdingsformulier' genoemd, wordt in heel Europa gebruikt. Aan de hand van dit formulier bepaalt de verzekeraar wie er schuldig is bij een ongeval en wat de schade is. Vul het daarom zo volledig en nauwkeurig mogelijk in.

Hoe kom ik aan een schadeformulier?

Als je een autoverzekering afsluit, ontvang je een schadeformulier per post of digitaal. Bewaar het formulier in je auto, zodat je het altijd bij de hand hebt. Heb je geen formulier (meer)? Download dan een nieuw exemplaar of vraag er een op bij je verzekeraar.

Online schade melden

Je kunt schade ook online melden via de app Mobielschademelden of de website mobielschademelden.nl. Hiermee kun je direct foto's uploaden. Let op: online schade melden is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld bij een kettingbotsing of een buitenlands voertuig.

Hoe vul je het formulier in?

Na een ongeval vul je samen met de tegenpartij de voorkant van het formulier in. Hierin staan 14 vragen over de schade, de bestuurder, het voertuig en de verzekeraar, plus een situatieschets. Vul dit zo volledig mogelijk in. De achterkant vul je later thuis in.

Beide partijen moeten een ingevuld formulier hebben om naar de verzekeraar te sturen. Heb je een doordruk-exemplaar? Dan staan de gegevens direct op het tweede formulier. Anders maak je een foto van het ingevulde formulier.

Tips voor het invullen

1. Vul het formulier direct in na het ongeval

2. Noteer gegevens van getuigen

3. Maak foto's van de schade en de omgeving

4. Meld alle schade

5. Vul de achterkant thuis in

6. Beantwoord alle vragen

7. Teken niet als je het niet eens bent

8. Bel 112 als je je niet veilig voelt

Bron: Consumentenbond

Auteur