Trendbreuk: autodiefstal gestegen

Getty Images

In het eerste half jaar van 2022 zijn dertien procent meer personenauto's gestolen dan in de eerste zes maanden van 2021. Dat is de eerste stijging van autodiefstal sinds twintig jaar. Het ging om 2900 gestolen personenauto's. Er zijn ook meer motorfietsen, brom- & snorfietsen en lichte bedrijfswagens gestolen.

Dat meldt de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (Stichting VbV). Het meest gestolen merk is Toyota, met 476 auto's. Het is de eerste keer dat Toyota de twijfelachtige eer heeft de lijst aan te mogen voeren. Ford, Opel, Peugeot en Mazda zijn opvallende stijgers, met 21 tot 39  procent meer gestolen auto's. De stijging komt vooral voor rekening van auto's die drie, vier of vijf jaar oud zijn. Nieuwe auto's tot drie jaar oud zijn juist minder vaak gestolen dan vorig jaar.

Alarmsysteem

Een deel van het diefstalprobleem is dat auto's van vier jaar en ouder met een nieuwprijs onder de vijftigduizend euro vaak geen alarmsysteem hebben. Ze zijn daardoor extra kwetsbaar voor diefstal en autokraak. Ook blijkt bij veel merken de key-less entry eenvoudig te kraken. De beste remedie om de eigen auto tegen diefstal te beschermen is een extra CCV goedgekeurd alarmsysteem te monteren en een aanwezig keyless-entry uit te laten schakelen, aldus het VbV.

Bron: stichtingvbv.nl

Auteur 
  • Perry van Dijk