Vakantieboete: moet ik hem betalen?

Getty Images

In het voorjaar hadden mijn vrouw en ik een hotel geboekt in Kroatië. Het is een heerlijk zonnige vakantie geworden waar we nog lang aan zullen terugdenken. Zeker toen er in september een boete op de deurmat viel. Op de terugweg ben ik blijkbaar op de Duitse snelweg geflitst wegens te hard rijden. Moet ik deze boete betalen?

Overtreding Europese Unie
U heeft geluk gehad want als u in het buitenland een verkeersovertreding begaat, kunt u ook staande gehouden worden. U krijgt dan een boete die u meteen moet betalen of erger: een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Als u niet wordt gestopt stuurt men de boete naar uw huisadres en dat is bij u gebeurd.

Procedure Duitsland
Is uw verkeersboete in het Duits is opgesteld en zit er geen vertaling bij, vraag hier dan schriftelijk om. Als u vervolgens binnen een week betaalt, is de boete daarmee afgedaan. Betaalt u niet of te laat dan krijgt u een brief (=Anhörungsbogen) thuisgestuurd. Hierop moet u reageren want Duitsland achterhaalt hiermee de gegevens van de overtreder. In Duitsland betaalt de bestuurder de boete, niet de eigenaar. Zat u niet achter het stuur, vul dan de gegevens in van de persoon die wel reed. U mag zich ook beroepen op uw zwijgrecht. De Duitse overheid moet dan aantonen dat u de bestuurder was. Let er wel op: In Duitsland flitst men de voorzijde van de auto, zodat de bestuurder zichtbaar is.

Bezwaar
Krijgt u uiteindelijk toch een boete (=Bußgeldbescheid) maar u kunt bewijzen dat u niet de bestuurder was of heeft u een ander argument, maak dan bezwaar. Stuur uw bezwaarschrift aangetekend binnen twee weken na ontvangst van het Bußgeldbescheid naar de juiste instantie. Na uw bezwaar zijn er twee mogelijkheden:
1. Het Bußgeldbescheid wordt teruggenomen en u hoeft niet te betalen;
2. Uw bezwaar wordt afgewezen. U betaalt dan of kiest voor een gerechtelijke procedure.

Acceptgiro uit Nederland
Sinds 2007 kan een boete van meer dan €70,- uit het buitenland worden overgedragen aan Nederland. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) stuurt u dan een acceptgiro. De boete moet dan wel onherroepelijk zijn. Een boete is pas onherroepelijk als er geen bezwaar en beroep in het land van overtreding meer mogelijk is. Wil het CJIB een boete innen terwijl u geen bezwaar of beroep mocht instellen in het buitenland, dan kunt u tegen de inning bezwaar maken bij de rechtbank in Leeuwarden. De juristen van het Juridisch Loket adviseren u graag hierover.

Inge Ketelaars is jurist bij Het Juridisch Loket.
Juridisch Loket: 0900-8020 (€ 0,10 p/m) www.juridischloket.nl

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl