Verkeersgedrag testen met gratis online test: hoe goed rijd jij? 

Het CBR en Veilig Verkeer Nederland (VVN) startten een nieuwe campagne over bewust rijden. Met een online test, de Rij Bewust Test, kun je testen hoe je reageert in bepaalde verkeerssituaties. 

Situaties

Een voorbeeld van een verkeerssituatie uit de test is rijden in een drukke stad, in het donker, in de regen of op een onbekende snelweg. Er wordt ook getest hoe je inparkeert, of je het dashboard goed bediend en of je ontspannen rijdt.

De test

De test duurt een kwartier en je krijgt meteen de uitslag. De uitslag bestaat uit een op maat gemaakt advies dat ervoor moet zorgen dat bestuurders bewuster de weg op gaan. Het kan zijn dat je tips krijgt voor het opfrissen van je verkeersbordenkennis, of hoe je jouw telefoon kan instellen om MONO te rijden. Je kunt de test doen op de website van VVN.

Geen examen

De Rij Bewust Test legt online 38 foto’s van verkeerssituaties voor. Het is geen theorie-examen, waarin je moet kiezen wat te doen in een bepaalde situatie. De Rij Bewust Test kent ook geen goede en foute antwoorden. Het gaat erom of je een situatie herkent en vaak ook om welk gevoel je daarbij hebt. De vragen gaan bijvoorbeeld over soepel manoeuvreren, situaties vermijden, gespannen rijden en fouten maken.
Minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur is enthousiast over de test. “Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn.”

Verbetertips

Het resultaat van de test is een verslag met een persoonlijke score. De score is een indicatie voor de veiligheid van het rijgedrag. Ook met een lage score mag je gewoon blijven rijden. De test is alleen bedoeld om bestuurders bewust te maken van eventuele zwakke plekken. Je krijgt dan bijvoorbeeld het advies om eens een rit te maken met een rijinstructeur of met een andere ervaren bestuurder. Die kan misschien vertellen wat er aan je rijstijl te verbeteren is.
Verder bevat het document tips om de rijveiligheid te verbeteren. Een oogcontrole kan veel mensen al helpen. Ook zijn er aanpassingen aan de auto mogelijk, zoals een dodehoekspiegel of een panoramaspiegel, waarmee je meer kunt zien. Of je kunt gaan rijden in een automaat. Ten slotte kan ook een opfriscursus helpen. Dat kan een online cursus zijn of een training in het verkeer.

Ook met vader of moeder

De Rij Bewust Test is ook een goede manier om met iemand anders over zijn of haar rijgedrag te beginnen. Wie zorgen heeft of zijn vader, moeder, broer of zus nog wel veilig is achter het stuur, kan ook samen met hem of haar de test te maken. Omdat de test vrijblijvend is, bestaat er geen risico op een verplichte rijtest of op intrekking van het rijbewijs.  
De uitslag is geen bewijs van geschiktheid. Bij twijfel of bij een medische aandoening die invloed heeft op de rijveiligheid, is het verstandig toch een gezondheidsverklaring invullen. De lange wachttijden van een jaar geleden zijn inmiddels grotendeels opgelost. Volgens CBR-directeur Alexander Pechtold krijgt bijna iedereen weer op tijd een besluit.

 

 

Bron: VVN, CBR.