Verzekering elektrisch auto duurder

Wie de benzineauto inruilt voor een elektrische auto, gaat ruim tweehonderd euro per jaar meer betalen voor de autoverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Geld.nl.

Geld.nl onderzocht voor acht verschillende elektrische auto's, nieuw en tweedehands, hoeveel het kost om deze te verzekeren. Daarnaast is gekeken hoe duur het is een vergelijkbare benzineauto te verzekeren. Het verschil bleek tien tot 25 euro per maand in het nadeel van de elektrische auto, dat is 120 tot 300 euro per jaar. Gemiddeld bedraagt de premie voor de twaalf elektrische auto's 81,40 euro, en voor de benzineauto's 62,18 euro.
Het premieverschil wordt veroorzaakt doordat een elektrische auto in aanschaf duurder is. Door het accupakket is hij bovendien veel zwaarder dan een benzineauto. Daarnaast is ook de schadelast voor verzekeraars bij elektrische auto's hoger.
Ook tussen de verschillende verzekeraars zijn de premieverschillen voor elektrische auto's groot. Gemiddeld bleek het verschil tussen de goedkoopste en duurste autoverzekering bij een elektrische auto tachtig euro per maand. Dat is 960 euro per jaar. Zoeken en vergelijken loont dus zeker de moeite.
Tegenover het nadeel van de hogere verzekeringspremie staat het voordeel dat er voor een elektrische auto tot 2025 geen wegenbelasting verschuldigd is. Daarnaast is opladen vaak goedkoper dan benzine tanken, zodat per saldo elektrisch rijden waarschijnlijk goedkoper is dan een benzineauto.
 

Bron(nen):