Vijf prangende vragen en antwoorden over je kentekenplaat

Een boete van 150 euro voor een stickertje?

kentekenplaat
Getty Images

Een kentekenplaat op je auto of motor is cruciaal, en dient in goede staat te verkeren. Het niet naleven van de regels omtrent kentekenplaten kan leiden tot forse boetes. In dit artikel behandelen we vijf vragen over de regels voor kentekenplaten.

In wat voor staat moet je kentekenplaat zijn?

Een kentekenplaat moet goed leesbaar zijn en mag niet zijn beschadigd. De letters en cijfers moeten duidelijk zichtbaar zijn, en mogen niet onleesbaar zijn door bijvoorbeeld vuil, of slijtage. Een heel klein deukje in de kentekenplaat is geen probleem, maar als je enigszins het gevoel hebt dat de leesbaarheid gevaar loopt is het zaak om vlot een nieuwe aan te vragen. Je kunt voor een niet goed leesbaar nummerbord een boete ontvangen van 150 euro.

Wat als jouw kentekenplaat kwijt of niet meer goed leesbaar is?

Als jouw kentekenplaat kwijt of niet meer goed leesbaar is, moet je deze vervangen. Je kunt dan een nieuwe kentekenplaat aanvragen bij de RDW. Houd er rekening mee dat een nieuwe kentekenplaat tussen de 25 en 45 euro kost.

Mag je een kartonnen bordje als vervanger van je kentekenplaat gebruiken?

Nee, een kartonnen bordje met je kenteken erop mag niet als vervanger van je kentekenplaat gebruikt worden. De kentekenplaat moet voldoen aan specifieke wettelijke eisen waar een kartonnen bordje niet aan kan voldoen, zoals een reflecterende achtergrond. Rijden met een kartonnen nummerbord kan je dan ook 150 euro kosten.

Mag je een sticker hebben op je kentekenplaat?

Het is niet toegestaan om een sticker te hebben op je kentekenplaat. Dit kan de leesbaarheid van het kenteken bemoeilijken en daarmee de handhaving van verkeersregels lastiger maken. Ook als de letters en cijfers nog wél volledig zichtbaar zijn is een sticker niet toegestaan. Zo vinden sommigen het leuk om een Nederlandse vlag over het EU-logo te plakken. Voor het hebben van een sticker op je nummerbord kan je wederom een boete van 150 euro krijgen. 

Wat betekent een klein cijfertje op de kentekenplaat?

Soms heeft een kentekenplaat een klein cijfertje boven het eerste streepje op de plaat. Dit heeft een duplicatiecode, en geeft aan hoe vaak dit kentekennummer een nieuwe kentekenplaat heeft gehad. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het aanvragen van een nieuwe kentekenplaat na verlies of diefstal. Iedere keer wanneer er een nieuwe kentekenplaat is aangevraagd komt er een nummertje bij.

Auteur