Zelf je auto wassen? 7 handige hulpmiddelen

Je auto zelf wassen in plaats van naar de wasstraat gaan, kan je op jaarbasis zo aardig wat tientjes besparen. Het is wel een tijdrovend klusje als je het goed wil doen. Met deze hulpmiddelen gaat het sneller én effectiever.

1. Microvezel washandschoen

Het is sowieso beter om alleen microvezeldoekjes te gebruiken bij het schoonmaken van je auto. Vuil en zand kunnen zich in een spons namelijk ophopen en krassen veroorzaken. Een washandschoen is extra handig, want daarmee kom je ook op moeilijk bereikbare plekjes.

2. Autoshampoo

Het wordt afgeraden om je auto met allesreiniger of afwasmiddel te poetsen. Dat zou voor krassen kunnen zorgen. Autoshampoos zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Let er bij het kopen op dat je een shampoo koopt mét wax. Wax brengt namelijk een klein beschermlaagje aan op de auto.  

3. Cockpitspray

Wel zo fijn als de binnenkant van de auto er ook schoon uitziet en fris ruikt. Een zogenaamde cockpitspray reinigt en beschermt het dashboard. Je kunt het goedje direct op het dashboard spuiten. Wrijf het daarna uit met een schone, droge doek. Voor moeilijk bereikbare plekken, spuit je het beste eerst in de doek. Cockpitsprays zijn er voor matte en glanzende dashboards.

4. Anti-insect spray

Dode insecten of vogelpoep op de auto? Maak het jezelf gemakkelijk en haal een anti-insect spray in huis. Even erop spuiten, in laten trekken en je veegt de insecten er zo af. Controleer wel even op de bus of het een insectenspray voor auto's is, zodat de lak niet beschadigt.

5. Velgenreiniger

Velgen worden snel vies en zijn moeilijk weer schoon te krijgen. Een velgenreiniger biedt uitkomst. Spuit het spul gelijkmatig op de velg en laat het enkele minuten inwerken. Gebruik bijvoorbeeld een schilderskwast om het goed te verdelen. Vergeet niet de achterzijde van je wielen goed schoon te maken. Herhaal dit een paar keer als je velgen erg vies zijn. Sommige velgenreinigers kleuren trouwens paars als ze in aanraking komen met ijzeroxide, zodat je kunt zien dat de reiniger zijn werk doet.

6. Een droogdoek of watermagneet

Een droogdoek, ook wel ‘watermagneet’ genoemd, laat geen krassen en beschadigingen achter op de lak van de auto. De doek neemt een veelvoud van zijn gewicht aan water op waardoor je meestal maar één doek nodig hebt om de hele auto droog te krijgen. Het hangt er natuurlijk wel vanaf welk formaat doek je koopt. Vrijwel alle droogdoeken kun je in de wasmachine gooien en dus vaker gebruiken.

7. Opzetstukken voor stofzuiger

Het interieur van je auto goed schoon krijgen, is een uitdaging. Kleine gaatjes en hoeken maken het voor een gewone stofzuiger lastig om overal goed bij te komen. Er zijn daarom speciale opzetstukken op de markt die je eenvoudig op de slang van je stofzuiger monteert. Daarmee kom je écht overal bij. Google op ‘auto reinigingsset voor stofzuigers’ en je ziet dat er enorm veel keuze is. Let er wel op dat de opzetstukken op jouw stofzuiger passen.