Zo stel je zelf je koplampen goed af

Nu het buiten sneller donker wordt is het verstandig om nog eens extra naar de koplampen van je auto te kijken. Zijn ze goed afgesteld? Verblind je geen andere weggebruikers? Met deze stappen kun je zelf je koplampen afstellen. 

Voor je begint

Controleer voordat je begint of je de juiste bandenspanning hebt, of je schokdempers in orde zijn en of de afstelknop van je koplampen op 0 staat. Zorg daarnaast ook dat je op een vlak terrein staat, tegenover een muur. Parkeergarages zijn geschikte plekken om dit te doen. Daarna kun je beginnen met de onderstaande stappen. 

Parkeer de auto op 10 meter afstand van een muur

Zet je auto op 10 meter afstand van de muur en zet je lichten aan. Let op: niet je mistlampen of groot licht. 

Straal markeren

Markeer de bovenste rand van de lichtstraal. Dat kan met tape, of met een wit vel papier en een duimstok. Die laatste optie werkt vooral goed als je geen witte muur ter beschikking hebt. Met een papier werkt het als volgt: je gaat voor de auto staan en houdt het papier voor de lamp. Aan de bovenkant van de lichtstraal zie je een felle rand. Meet deze rand op en noteer dit. Meet vervolgens de onderste rand. Het verschil tussen beiden mag niet meer dan 500mm zijn. Is dit verschil minder dan 500mm? Dan is er wellicht meer aan de hand en kun je beter je auto laten nakijken. 

Geen ruimte? Zorg dan dat je op 5 meter afstand staat en deel het eindresultaat bij stap 5 door 2. 

De berekening

Meestal is de hellingshoek 1% tot 1,5%. Bij een afstand van 10 meter en een hellingshoek van 1% moet de bovenste rand van de lichthoogte 10 centimeter onder de overgedragen lichthoogterand van de koplamp liggen. 

Koplampen bijstellen

Koplampen bijstellen doe je met een schroevendraaier, vaak is een paar keer draaien voldoende.

  • Koplampen omhoog = met de klok mee draaien
  • Koplampen omlaag = tegen de klok in draaien

Niet zelf afstellen? Ga dan even langs bij een garage om je lampen te laten controleren.

Bronnen: Centraal Beheer, auto-onderdelenexpert.nl.