Zomerleed: Filedruk buiten de spits nam fors toe

Stond u de afgelopen maanden veel vaker in de file dan u gewend was? Dat kan kloppen, zegt de ANWB: in het derde kwartaal van dit jaar nam de filedruk met 20 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Opvallend is de filedruk buiten de spitsuren: die nam zelfs met 40 procent toe.

Het derde kwartaal van 2019 was er voor wat betreft het weer één van extremen. De temperatuur brak het ene record na het andere, we hadden een nacht waarbij het kwik niet onder de 25 graden kwam en we hadden natuurlijk ook een aantal zeer hevige regenbuien.

Extreme hitte, extreme buien

Normaal gesproken staan er in de zomer niet zoveel files. De scholen zijn dicht en veel mensen verruilen de dagelijkse gang naar kantoor voor een dagelijkse gang naar het strand. Dat er deze zomer toch zoveel files stonden, heeft volgens de ANWB te maken met het weer en met werk aan de weg. Zowel extreme buien als extreme hitte hebben meerdere keren tot honderden kilometers extra file geleid. Zo zorgde de hitte voor storing in een aantal bruggen, terwijl andere bruggen continu met water moesten worden gekoeld, met afgesloten rijstroken en files tot gevolg.

Steeds drukker op de weg

Voor het laatste kwartaal van dit jaar verwacht de ANWB nog meer drukte. Sowieso zorgt de herfst vaak voor slechte weersomstandigheden voor het verkeer. Bovendien zorgt ook een klein ongeval steeds vaker voor veel overlast, simpelweg omdat het zo druk is op de weg.

Bron: ANWB