Werkt de 5-secondenregel als je eten op de grond laat vallen?

Vraag en antwoord

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Waarom moet je vaker plassen als het koud is? Hebben dunne mensen het eerder koud? En werkt de 5-secondenregel?

Het is een bekende regel: als je iets op de grond laat vallen, dan kun je het nog eten als je het binnen 5 seconden opraapt. In die korte tijd zouden bacteriën namelijk niet de kans krijgen zich op het voedsel te nestelen. Maar is dat ook echt zo?

De afgelopen jaren is er veel onderzoek naar het fenomeen gedaan. Zo onderwierp onder andere microbioloog Ronald Cutler van de London University deze regel aan een test. In zijn experiment liet hij achtereenvolgens een stuk pizza, een appel en een geroosterde boterham met boter op een bevuilde vloer vallen. Het voedsel werd opgeraapt na 0, 5 en 10 seconden. Daarna onderzocht hij het op de aanwezigheid van bacteriën. Op alle producten bleken evenveel bacteriën te zitten.

Bacteriën

Onderzoekers van Aston University kwamen in een soortgelijk onderzoek tot dezelfde conclusie. Zij keken voor hun onderzoek naar de aanwezigheid van twee veelvoorkomende bacteriën, de E.coli en de Staphylococcus aureus. Ze onderzochten de overdracht van deze bacteriën van verschillende soorten vloeren naar verschillende soorten voedsel na 3 tot 30 seconden contact.

Tijd bleek een belangrijke rol te spelen. Want hoe langer iets op de vloer lag, hoe meer bacteriën op het voedsel. Maar zelfs in een fractie zaten er al bacteriën op. Ook het type vloer waarop je het eten laat vallen, bleek van invloed. Voedsel dat op een gladde vloer had gelegen, zoals tegels of laminaat, bevatte meer bacteriën dan voedsel dat van vloerbedekking werd opgeraapt.

Ziek

Dat er bacteriën op het voedsel zitten, wil overigens niet zeggen dat je er ziek van zult worden als je het opeet. Bacteriën zitten namelijk overal op. Denk bijvoorbeeld aan het vaatdoekje op het aanrecht in de keuken. Maar ook je smartphone en tandenborstel zitten boordevol bacteriën. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je eten dat op de grond is gevallen maar beter weggooien.

Bron(nen):

1 Reactie

Door mirjam (niet gecontroleerd) op ma, 30-5-2016 - 12:49

Ja, zo komen we wel aan onze afweerstoffen.
Als je alles heel clean verzorgt dan zijn we straks
nergens meer immuun voor.