Beautyblog: Wallen weg?

Getty Images

Als ik iets te lang heb geslapen, verschijnen ze: wallen onder m’n ogen. Maar er zijn ook mensen die er permanent last van hebben. Nogal wat oogcrèmes beloven de wallen weg te toveren. Maken ze hun belofte waar?

Die vraag is niet makkelijk te beantwoorden omdat er twee soorten wallen zijn: wallen gevuld met vocht en wallen gevuld met vet. En dan kun je ook nog last hebben van donkere kringen onder de ogen. Ze vereisen ieder een andere aanpak.

Masseer het vocht weg

Als je te lang of te kort hebt geslapen, een flinke huilbui hebt gehad, te zout hebt gegeten of iets te veel hebt gedronken, kan zich vocht ophopen onder de ogen. Deze zogenoemde vochtwallen verdwijnen weer als het vocht wordt afgevoerd. Sommige oogcrèmes bevatten vochtafvoerende ingrediënten, zoals cafeïne of guarana-extract, en die helpen een beetje. 

Ook een lichte massage kan de vochtafvoer stimuleren: strijk met het topje van je middelvinger vanaf de neusbrug richting buitenkant oog, terwijl je afwisselend lichte druk en geen druk uitoefent. Op deze manier duw je het vocht in de lymfebanen, die het vervolgens afvoeren.

Een operatie tegen vetwallen

Iedereen heeft vetweefsel onder het oog en dat is maar goed ook: het zorgt ervoor dat het oog kan draaien ten opzichte van de kas. Dit vetweefsel wordt door een bindweefselschotje op zijn plaats gehouden. Als je ouder wordt, verslapt dit schotje. Daardoor zakt het vet naar voren. En daar zijn ze dan: de vetwallen die niet meer verdwijnen. Daar is geen crème of massage tegen opgewassen. De enige manier om ze weg te krijgen is een operatie waarbij via een klein sneetje het uitgezakte vetweefsel wordt verwijderd en de huid wordt gelift.

Donkere kringen? Camoufleren!

Als mensen klagen over wallen, hebben ze het vaak over donkere kringen. Die ontstaan vaak door een gebrek aan vocht onder het oog. Hierdoor wordt de huid onder de ogen dunner, en kijk je als het ware door de huid heen: je ziet de blauwige kleine bloedvaatjes. Je kunt proberen het vochtgehalte van de huid weer op peil te brengen door extra water te drinken en een hydraterende crème te gebruiken. 
Sommige mensen gebruiken aambeienzalf tegen vochtwallen. Dat helpt, want de zalf irriteert de huid. Dat zorgt voor een zwelling, waardoor de huid tijdelijk minder dun is, en de donkere kleur voor een paar uur wegtrekt. Maar als je elke dag aambeienzalf gebruikt, krijg je volgens dr. Peter Velthuis (dermatoloog) geheid eczeem en beschadig je de huid.
Dé manier om donkere kringen aan het oog te onttrekken is simpel: bedek ze met een goed dekkende camouflagecrème.

Sylvia Aué, de lifestyleredacteur van Plus Magazine, geeft op PlusOnline haar persoonlijke tips op het gebied van mode & beauty

Auteur 
  • Sylvia Aué