Heb ik last van spierpijn door simvastatine?

Getty Images

Ik (vrouw, 74 jaar) gebruik al jaren simvastatine. Sinds enige tijd heb ik vaak pijn in mijn hielen: net speldenprikken. Mijn huisarts dacht aan hielspoor en stuurde me naar een podotherapeut. Zij dacht aan een verkorte achillespees. Kan simvastatine deze pijn veroorzaken?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik denk het niet. Spierpijn door statines wordt veroorzaakt doordat deze middelen de werking van de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen, in hun werking hinderen, waardoor de spier te weinig energie krijgt. Dat geeft, meestal symmetrisch, een zwaar, vermoeid gevoel dat overgaat in een doffe pijn in de ‘grote’ spiergroepen van schouders, armen, benen, de rug en rond het bekken.

De stekende pijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes op de overgang van pees naar bot. Dat geeft een ontstekingsreactie waarbij beschadigd materiaal wordt opgeruimd en nieuw materiaal wordt afgezet. Doordat je het herstellend weefsel gemakkelijk ‘stuk trekt’, blijft de pijn vaak lang zeuren. Het klassieke voorbeeld is de tenniselleboog. Het is de kunst om te blijven bewegen om de doorbloeding op gang te houden, maar niet te overbelasten. 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.

Auteur