Is het beter om mijn versleten knieën te ontzien?

Ik ben 84 jaar en heb twee versleten knieën. De huisarts en fysiotherapeut zeggen allebei dat ik in beweging moet blijven. Maar als iets versleten is, moet je er toch juist zuinig op zijn?

Bij een versleten machine kun je tijd winnen tot-ie echt stuk gaat door hem zo min mogelijk te belasten. Maar versleten knieën blijven levend weefsel. Ze hebben zuurstof en voedingsstoffen nodig – en die krijgen ze door beweging.

Kraakbeen

De binnenbekleding van onze gewrichten bestaat uit kraakbeen. Kraakbeen heeft geen eigen bloedvaten. De aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen gaat via de gewrichtsvloeistof die eromheen zit. Het kraakbeen werkt daarbij als een spons: als je het belast (bijvoorbeeld door op je been te staan) wordt het leeggedrukt. Valt de druk vervolgens weg doordat je je been optilt, dan zuigt het zich vol met verse ­gewrichtsvloeistof.

Beweging noodzakelijk

In beweging blijven is daarom noodzakelijk om de gewrichten gezond te houden. Dit is zelfs nóg belangrijker wanneer de gewrichten al wat zwakker zijn. De ‘slijtage’ bestaat vooral uit vervorming door jarenlange beschadiging en herstel. Mensen die zwaar lichamelijk werk doen, hebben meer kans op artrose (ofwel slijtage), maar dat komt vooral doordat ze hun gewrichten onnatuurlijk belasten, bijvoorbeeld door heel lang op hun knieën te zitten of te werken met ­trillende machines. Gewoon lopen en fietsen zijn prima vormen van beweging en belasting. Grote piekbelastingen en langdurig in dezelfde houding zitten kunt u ­beter voorkomen.