AOW en pensioen? Doe belastingaangifte en kijk of je geld terugkrijgt

Belastingaangifte euro geld
Getty Images

Als je naast jouw AOW ook pensioen ontvangt en geen brief van de Belastingdienst hebt gekregen waarin staat dat je aangifte inkomstenbelasting moet doen voor 2023, kan het zijn dat er te veel belasting over jouw inkomen is ingehouden. Door aangifte te doen via Mijn Belastingdienst, kun je mogelijk geld terugkrijgen.

Twijfel je of je wel of geen Belastingaangifte moet doen? Daarvoor biedt de Belastingdienst de volgende tips:


1 Vul de proefaangifte in via Mijn Belastingdienst om een idee te krijgen 

Hierbij doe je nog geen officiële aangifte, maar kun je wel alle benodigde gegevens invullen. Klik hier om te zien welke gegevens je nodig hebt. Pas nadat je de gegevens hebt verstuurd, wordt jouw aangifte ingediend.

2 Let op mogelijke aftrekposten, zoals zorgkosten 

Als je in 2023 zorgkosten hebt gehad die niet zijn vergoed door jouw zorgverzekering en niet onder het eigen risico vielen, kun je onder strikte en best ingewikkelde voorwaarden deze kosten aftrekken en daardoor geld terugkrijgen. Denk aan kosten voor fysiotherapie, medicatie of vervoer van en naar jouw arts.

3 Je kunt tot 5 jaar belasting terugvragen

 Als je in eerdere jaren geen aangifte hebt gedaan, maar bij het invullen van jouw aangifte voor 2023 blijkt dat je geld terugkrijgt, bestaat de mogelijkheid dat je ook voor die eerdere jaren belasting kunt terugvragen. Je kunt dit jaar belasting terugvragen voor de jaren 2019 tot en met 2023, zelfs als je in die jaren nog geen aangifte hebt gedaan.

Wil je meer informatie?

Ga naar belastingdienst.nl/aow-pensioen voor meer informatie over het invullen van de proefaangifte en welke zorgkosten aftrekbaar zijn.


Lukt het niet om zelfstandig jouw aangifte in te vullen?


Als je hulp nodig hebt bij het invullen van jouw aangifte, biedt de Belastingdienst online, telefonisch en via lokale ondersteuning de helpende hand. Kijk voor meer informatie over waar je terecht kunt met jouw vragen op www.belastingdienst.nl/hulp. 

Meer over de aangifte 2024 lees je ook in onze Belastinggids. Los verkrijgbaar voor 9,95 euro, of tijdelijk gratis bij een abonnement op Plus Magazine. 

Auteur