Belastingtips voor huizenbezitters

Voor huiseigenaren is de belastingaangifte net wat ingewikkelder. We zetten daarom een aantal belastingtips voor u op een rij.

●    Gebruik de WOZ-waarde op de WOZ-beschikking van het jaar waarover u aangifte doet. Dit is dus niet de WOZ-beschikking die u dit jaar gekregen heeft. 

Niet vergeten: bent u ontevreden over uw WOZ waarde, onderzoek dan de mogelijkheden voor bezwaar.

●    Heeft u kosten gemaakt voor het afsluiten van een hypotheek? Dan mag u in deze 1 keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin u de kosten hebt betaald. Bekijk hier welke kosten dit precies zijn.

Dit geldt ook voor de kosten voor het oversluiten van de hypotheek, inclusief boeterente.
 
●    Heeft u uw erfpacht afgekocht en gefinancierd in de hypotheek? Dan is de rente over het hypotheekdeel aftrekbaar, maar de afkoop zelf niet.

●    Heeft u uw woning verkocht met overwaarde en een nieuwe woning gekocht, let dan op de bijleenregeling. Mogelijk kunt u niet alle rente van uw nieuwe hypotheek aftrekken.

●    Als uw aftrekbare kosten van de eigen woning (rente + erfpacht) lager zijn dan het eigenwoningforfait, dan betaalt u daar dit jaar voor het eerst een klein beetje belasting over. (afbouw wet Hillen).

●    Bij geld lenen voor een verbouwen is de rente ook aftrekbaar. Voorwaarde is dat u de lening annuïtair aflost. Kies hiervoor een persoonlijke lening.